Doorgaan naar artikel
The Magnificent Seven
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Actiewestern The Magnificent Seven is misschien niet magnifiek, maar wel heel erg leuk.

The Magnificent Seven is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Hoewel we tegenwoordig veel remakes zien, is dit zeker niet alleen een verschijnsel van de laatste jaren. Zo was de originele The Magnificent Seven uit 1960 een remake van het Japanse epos Seven Samurai uit 1954. Deze nieuwe versie is weer een sterke hervertelling, op een heel eigen manier.

Wanneer het dorp van Emma Cullen (Haley Bennett) wordt aangevallen door meedogenloze dieven, schraapt ze al haar geld bij elkaar om een oplossing te vinden. Deze komt er in de persoon van Chisolm (Denzel Washington). Hij verzamelt een groep kundige vechters: de vingervlugge Josh Faraday (Chris Pratt), scherpschutter Goodnight (Ethan Hawke) en zijn vriend Billy Rocks (Byung-Hun Lee), de wat gekke Jack Horne (Vincent D’Onofrio), de Mexicaan Vasquez (Manuel Garcia-Rulfo) en de Indiaan Red Harvest (Martin Sensmeier). Met zijn zevenen verklaren ze de oorlog aan Bartholomew Bogue (Peter Sarsgaard). Bogue blijkt daadwerkelijk over een leger te beschikken, maar The Magnificent Seven deinsen niet terug voor groot gevaar.

The Magnificent Seven

Foto: MGM Columbia Pictures

De titulaire groep westernhelden vormt een bont gezelschap; het zevental heeft een goede chemie en wisselt elkaar goed af. Elke acteur krijgt genoeg tijd om op te vallen zonder dat de film rommelig wordt. Natuurlijk komt niet iedereen even uitgebreid aan bod, het zijn vooral Denzel Washington (The Equalizer), Chris Pratt (Guardians of the Galaxy) en Ethan Hawke (Boyhood) die met hun uitgesproken persoonlijkheden voor veel vermaak zorgen. Het is niet moeilijk om je als kijker achter de groep te scharen, al komt dit ook door Peter Sarsgaards (Black Mass) verachtelijke schurk. Het is zo’n beetje onmogelijk om Bogue niet te haten. De kleurrijke beelden van cinematograaf Mauro Fiore (Avatar) en energieke soundtrack van wijlen James Horner (Titanic) maken het geheel nog eens extra plezierig om naar te kijken.

Regisseur Antoine Fuqua’s (Training Day) versie van The Magnificent Seven is een goed voorbeeld van een sterke hervertelling. In tegenstelling tot het recente Ben-Hur, een andere remake van een remake, waarbij talloze verkeerde keuzes werden gemaakt. Men heeft het bekende concept een nieuwe draai gegeven en het resultaat is een bijzonder goed geslaagde actiewestern. Misschien niet zo magnifiek als de eerdere versie(s), maar zeker goed voor twee uur sterk vermaak.