Review: Digimon World: Next Order

Quentin Beglinger, 16 februari 2017
Profiel
Hou je van grinden en het trainen van je Digimon tot in de kleine details, dan is dit een spel voor jou. Als je alleen voor het avontuur en het verhaal komt, dan zal deze game je teleurstellen door de vele handelingen die je moet doen voordat je verder kan in de digitale wereld. De game is een nostalgie-game ten top en je zult vaak terugdenken aan de tijd dat je nog lekker thuis op de bank Digimon aan het kijken was.

In de jaren ’90 waren series als Pokémon en Medabots heel bekend. Digimon hoorde ook in dit rijtje thuis. Het zesde deel van de games Digimon World is nu uit. 

Digimon World: Next Order is in maart 2016 in Japan al uitgekomen voor de PS Vita. Nu is hij in Nederland eindelijk ook op de PS4 te krijgen, met betere graphics en geluid. Digimon World: Next Order is een open wereld role-playing game waarin je samen met twee gekozen Digimon de wereld gaat verkennen. Zij vechten voor je terwijl je ze aanwijzingen geeft over hoe ze dit moeten doen.Digimon World Next Order

Wanneer je het spel opstart, heb je de keuze te spelen met een jonge mannelijke tiener Takuto of een vrouwelijke tiener Shiki. Na het aanraken en opstarten van hun Digimon device (dat ziet er een beetje uit als een tamagotchi), worden ze getransporteerd naar de digitale wereld van de Digimon. Hier wacht het avontuur op hen en de digitale vrienden. Als je ooit iets van Digimon hebt gezien, komen Palmon, Agumon, Biyomon en Gabumon je vast bekend voor. Zij zijn een aantal van de Digimon die je gelijk in het begin zal tegenkomen.

In het begin krijg je de kans twee Digimon uit te zoeken waarmee je op avontuur gaat. Deze Digimon zal je vanaf klein schattig blobje moeten trainen en onderhouden tot ze groot en sterk worden door te Digivolven. Dit is het grootste onderdeel van Digimon World: Next Order. Vergelijkbaar met een tamagotchi, zul je je digitale beestjes moeten trainen, eten geven, laten rusten/slapen, maar ook naar de WC moeten brengen. Doe je dit allemaal goed, dan zal je Digimon Digivolven in een sterkere variant. Maar, let op: gaat je Digimon in een gevecht dood, dan begin je weer aan het begin van de cyclus. Dit kan zeer frustrerend zijn wanneer je net goed hebt getraind. Het is dus tactisch om je Digimon goed te trainen in de gym die je gelijk in het eerste dorpje tegenkomt. Hier kan je verschillende aspecten van je Digimon trainen zoals HP voor meer health, Stamina om beter te kunnen vechten en Strength om hem sterker te maken in gevechten. Train je de goede aspecten, dan kan het zijn dat je Digimon een bepaalde Digivolve krijgt. Door bepaalde Key points te volgen in zijn training en gevechten kun je de Digimon een bepaalde kant op sturen en de Digivolve laten krijgen die jij graag wilt. Elke Digimon heeft als laatste Digivolve namelijk een aantal verschillende evoluties, die per Digimon verschillen.

Heb je de Digimon goed getraind dan is het tijd om te vechten. Dit kan best frustrerend zijn, omdat de Digimon vanzelf beginnen aan te vallen, kun jij als speler dan alleen een aantal instructies geven. Je bepaalt wanneer ze bijvoorbeeld speciale aanvallen inzetten. Hierbij is het van belang goed te kijken of ze dicht genoeg bij elkaar staan zodat de aanval raak is of bijvoorbeeld het opladen van een aanval niet te lang duurt en de vijand dan al bijna buiten bereik is. Door het winnen of verliezen van deze gevechten, wordt deze timing wel steeds makkelijker omdat je gewend raakt aan de Digimon waarmee je speelt.

Wanneer je het vechten onder de knie hebt, is het tijd om er op uit te gaan. De Digimon-wereld bestaat voornamelijk uit veel felle kleuren en grote open vlaktes met hier en daar wat bomen en andere aankleding. De graphics zijn iets minder en doen denken aan PlayStation 3-games. Dit kan komen doordat het een omgebouwde PS Vita-titel is. Het is niet storend, er is genoeg te zien in de Digimon wereld. Zo lopen er andere vrolijke Digimon rond die soms ook een quest voor je hebben. Meestal is dit een gevecht op een bepaalde locatie, maar het kan ook zijn dat je bepaalde items moet vinden in de wereld. Help je deze Digimon, dan kan het zijn dat ze jou ook helpen door bijvoorbeeld in het startersdorpje een tuintje of winkeltje te beginnen, waar je dan weer eten voor je Digimon kan krijgen. Als je teruggaat naar je dorpje is het wel opletten, andere vijandelijke Digimon spawnen vrij snel weer op de plek waar je net van ze hebt gewonnen. Je wilt natuurlijk niet je net getrainde Digimon kwijtraken.

Lees volledig artikel