Doorgaan naar artikel
Nieuwe namen voor Lowlands 2017 – Met o.a. Bastille en Michael Kiwanuka
Rik Duesmann
Rik Duesmann
Redactiemanager Muziek
Profiel

Bijna twee maanden nadat Lowlands de eerste acts bekendmaakte komt festivalorganisator MOJO met een tweede lading nieuwe namen voor Lowlands. Ook dit keer zitten er weer grote, maar daarnaast ook kleinere bands tussen en de eerste Nederlandse bevestiging voor het festival.

De grootste naam bij deze lading is Bastille. De Britse rockband werd bekend met de hit Pompeii en speelde de afgelopen jaren menig festivalveld plat. Nu komen de heren terug naar Lowlands, nadat ze er ook al in 2015 stonden. Met hun nieuwe album Wild World (2016) met nummers zoals Good Grief, Send Them Off en Torn Apart zijn de heren terug om de Europese festivals te veroveren.

Met Cypress Hill laat Lowlands oude tijden herleven. De hip-hop-formatie uit Los Angeles beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren ’90 en begin 2000. Tegenwoordig zijn twee leden van de band in het nieuws omdat ze in de supergroep Prophets of Rage zitten. Deze groep is opgericht als anti-Trump-band. Prophets of Rage, met leden van Rage Against the Machine, Public Enemy en Cypress Hill, werd eerder deze week bevestigd voor Rock Werchter. Er is dus een kans dat de supergroep ook naar Lowlands komt!

De warme zomeravonden zullen nog zwoeler worden dankzij de soul van Michael Kiwanuka. De Britse zanger met Oegandese roots zal ook op Lowlands optreden. In 2012 brak de zanger al door met nummer als Tell Me A Tale en Home Again. Die laatste zat afgelopen jaar nog onder een reclame van ABN-AMRO. In 2016 kwam Kiwanuka zijn tweede album Love & Hate uit. Een prachtig album waarop hij samenwerkte met producer Danger Mouse, bekend als de ene helft van Gnarls Barkley. Op Love & Hate toont hij meer lef dan vroeger en combineert alle vormen van zwarte muziek in zijn zoektocht naar innerlijke rust. De rust heeft hij gepakt met het album. Veel nummers duren ruim vijf minuten of meer, het openingsnummer Cold Little Heart heeft zelfs een intro van vijf minuten. Michael Kiwanuka neemt je mee op zijn tocht en  het is een zekerheid dat Lowlands zal smelten voor de soulmuziek van deze Brit!

Naast deze acts zijn er nog dertien andere bands bevestigd voor Lowlands. Namelijk de Trip-hop van London Grammar, Architects, de Canadese punkband Billy Talent, Robert Hood, Future Islands, Glass Animals, Nina Kraviz, Talaboman, de Belgische rapper Baloji, Palace, Denzel Curry, Shame en de Nederlandse rapgroep SMIB.

Eerder bevestigd

Eerder waren er al een aantal bands bevestigd voor Lowlands, met grote namen als Mumford & Sons, the XX, Elbow, Alt-J, Iggy Pop en Editors. De volledige lijst met namen kun je hier vinden. Er zijn nu 34 namen bekend, nu is het wachten op de volgende lading nieuwe namen voor Lowlands.

Tickets voor Lowlands zijn al te koop, alle early bird-tickets zijn inmiddels ook uitverkocht. De prijs voor een weekendticket is nu €175.- per stuk. Dagkaarten zijn niet verkrijgbaar voor het festival. Lowlands vindt dit jaar plaats van 18 tot en met 20 augustus 2017.