Doorgaan naar artikel
Festival Friday – De leukste kleine festivals van Nederland
Rik Duesmann
Rik Duesmann
Redactiemanager Muziek
Profiel

Festival Friday is een nieuwe rubriek waarin wij elke vrijdag een verschillend onderwerp binnen festivals behandelen. Deze week gaan wij in op de leukste kleine festivals in Nederland.

De grote evenementen zoals Lowlands, Pinkpop en Best Kept Secret domineren elk jaar weer nieuws. Daarom besteden wij in dit artikel aandacht aan juist die kleinere festivals. Deze kenmerken zich namelijk door de prettige sfeer en een open karakter, tevens zijn vaak ook stukken goedkoper dan de grote festijnen waar je vooral betaalt voor headliners.

Mandala festival (9-11 juni)

Vorig jaar vond dit voor het eerst plaats en wij waren er bij! Hoewel er constant muziek is, kan je het niet vergelijken met andere festivals. Mandala is meer een beleving! Geen gesjok van podium naar podium of het constant kijken in het programmaboekje. Bij Mandala relax je op het strand, zwem je in de recreatieplas of ga je langs bij een van de vele tribes om te dansen op de zomerse muziek.

Die tribes bestaan volledig uit vrijwilligers die deze zelf bedenken, opbouwen en bemannen tijdens het festival. Er zijn enkele podia waar bands kunnen optreden. Daardoor staan er af en toe live-bands op Mandala. Zo stonden vorig jaar bijvoorbeeld Jungle by Night, Stuff. en My Baby op het festival. Die combinatie van muziek en totale ontspanning maakt Mandala zo leuk.

Meer informatie vind je op de website van Mandala. Zoals informatie over de kaartverkoop en de huur van een chalet of tent. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want het volledig weekend kost voor volwassenen slechts 55 euro.

Strandsessie Mandala

Foto: Rik Duesmann

Festival Mundial (24-25 juni)

Mundial is een wereldmuziekfestival die een heerlijke combinatie van bekendere bands en wereldse muziek biedt voor jong en oud. Het is echt een familiefeest waar veel gezinnen uit Tilburg heen gaan. Dit komt door die goede combinatie in de line-up, zo waren vorig jaar Broederliefde en Lil’Kleine er voor de jeugd terwijl veel ouderen genoten van Typhoon, Pierce Brothers en de balkanbeats van Shantel. Wat Mundial zo leuk maakt is dat er naast die grotere namen ook veel bands zijn die nog onbekend zijn in Nederland. Zo wordt het publiek elke keer verrast met buitenlands talent!

Waar het vroeger in het Leijpark, aan de rand van Tilburg, plaats vond is het in 2013 verplaatst naar de Spoorzone bij het station van Tilburg. Dit oude restauratieterrein voor treinen is inmiddels omgedoopt tot een project voor start-ups en locatie voor vele evenementen. De variatie aan gebouwen biedt Mundial een groot aantal grote als kleine zalen op. Hierdoor is Mundial bij slecht weer nog steeds leuk om te bezoeken. Maar zeker niet alles is binnen; er zijn elk jaar meerdere podia buiten waar men van de zon kan genieten. Dat het festival in de stad ligt zorgt ervoor dat de bezoekers kunnen kiezen tussen de camping, net buiten de stad, en het boeken van een hotel of Airbnb in de stad zelf. Ook is het goed te bereiken met de trein als je slechts één dagje komt.

dertigste editie Festival Mundial

Dit jaar is het alweer de dertigste editie van Festival Mundial. Over de line-up is nog niks bekend, maar bij het vorige lustrum vijf jaar geleden kwam de organisatie met Crystal Fighters en Pitbull. Ja, ik heb het over die Cubaan die overal op de wereld hits scoort met nummers als Timber, Rain Over Me, Give Me Everything en International Love. Alle vier goed voor minimaal 500 miljoen views op YouTube. Dit zegt natuurlijk niets over de line-up van dit jaar, maar wel dat Mundial weet te imponeren. Mundial is een heerlijk festival met altijd een goede line-up en een ticketprijs die ons blijft verbazen. De prijs voor een weekendticket is dit jaar wel gestegen naar €45 euro. Voor verdere informatie kun je kijken op de website of de facebookpagina van Mundial. Tickets gaan maandag 27 februari in de verkoop!

Motel Mozaique (7-8 april)

Motel Mozaique (MoMo) werd in 2001 opgericht toen Rotterdam de culturele hoofdstad van Europa was. Die lijn hebben ze doorgetrokken in door een festival met een programma van popmuziek, beeldende kunst en theater jaarlijks te organiseren. MoMo is eigenlijk het grootste festival van Nederland, want het vindt plaats verspreid over de stad, zo zijn onder andere poppodium Rotown, de Rotterdamse Schouwburg en de Paradijskerk locaties voor het festival. Daarnaast zijn er ook gidsen die de bezoekers de stad laten zien. Rotterdam, de stad die ieder gebouw een bijnaam geeft, heeft vele bijzondere plekken die de gidsen laten zien.

Een bijzonder project van Motel Mozaique is het slaapproject. Sinds de eerste editie kunnen bezoekers op bijzondere locaties in de stad slapen. Tijdens eerdere edities sliepen bezoekers op festivallocaties, kerken, ziekenhuizen en typisch Rotterdams: bouwputten. Waar de bezoekers dit jaar zullen overnachten is nog geheim!

Het festival heeft al een groot aantal acts bekend gemaakt. Zo staan Crying Boys Café, The Slow Show, Joep Beving en Stuff. op het festival. Kaarten voor het tweedaagse festival zijn te koop via internet en kosten €37,50 euro voor een dagkaart en €60 euro voor het weekend. Alles over Motel Mozaique, zoals de gehele line-up en het slaapproject, is te vinden op hun site.

Motel Mozaique - Leukste kleine festivals

Foto: Nick Helderman

Here Comes The Summer (28-30 april)

Here Comes The Summer (HCTS) is het kleine broertje van Into The Great Wide Open (ITGWO). Hoewel ITGWO met 6000 bezoekers ook geen groot festival is geven wij toch de aandacht aan Here Comes The Summer. Dit omdat ITGWO sinds jaar en dag binnen vijf minuten uitverkocht is, nu nog een ticket scoren is redelijk moeilijk. HCTS heeft nog niet die bezoekers aantallen die ITGWO heeft maar is ook kleiner van opzet. Het festival op Vlieland kenmerkt zich als zeer kindvriendelijk. De rust die het eiland biedt in combinatie met de locaties van de podia maakt dit festival zo mooi!

Ook dit festival is heel betaalbaar, voor €50 heb je al een weekendticket en de jeugd kan al naar binnen voor €15. Wel moet je rekening houden met de kosten voor accommodatie (camping of huisje) en de overtocht. Voor diegene die koningsdag liever overslaan kunnen al een dag eerder de boot pakken. Met mooi weer is Vlieland een schitterend eiland om overheen te fietsen.

De eerste namen van de line-up zijn al bekend er daar zitten een aantal leuke bands tussen. Zo laat Fink zijn veelzijdigheid zien door in plaats van zijn bekende soulvolle singer-songwriter-nummers met een blues assemble naar het eiland te komen. Daarnaast is ook veel Nederlands talent te vinden op Here Comes The Summer, bijvoorbeeld serious-talent Jeangu Macrooy en de Amsterdamse Pitou. De volledige line-up vind je hier.

WE ARE ELECTRIC WEEKENDER (16-18 juni)

WE ARE ELECTRIC WEEKENDER (WAEW) ligt net zoals het Mandala-festival aan een recreatieplas in Noord Brabant, maar dit keer aan het E3-strand in Eersel. Het is de derde keer dat WAEW in de buitenlucht plaatsvindt, want het begon in 2013 allemaal in het Klokgebouw in Eindhoven. Dankzij de extra ruimte voor grotere tenten en een camping kon het festival groeien en grotere namen binnen halen.

Het festival draait helemaal om elektronische dance maar maakt ook uitstappen naar de hiphop. Zo hebben ze dit jaar al Sevn Alias en Donnie bevestigd. Maar de elektronische  muziek voert de boventoon met acts als Pendulum, Rudimental, Noisia en de zomerse tonen van Goldfish. De rest van de line-up is hier te vinden.

Voor €65 euro kan je drie dagen genieten aan het E3 strand. De dagkaarten verschillen in prijs tussen de €29 en de €45.

We Are Electric - De Leukste kleine festivals

Foto: Bart Heemskerk

Woo Hah! (30 juni – 1 juli)

Woo Hah! is het nieuwe hiphop-festival van Nederland. Het is op hetzelfde terrein als Festival Mundial, namelijk de Spoorzone in Tilburg. De afgelopen jaren waren het vaak de hiphop-artiesten die de tofste shows weggaven en dat belooft dus veel goeds voor Woo Hah! Het festival heeft nu al vele grote namen op hun affiche staan. Zo komen vanuit de VS alleen al G-Eazy, Bryson Tiller, Mac Miller, Post Malone Rea Smerrurd en Gucci Mane over naar Tilburg. Die laatste twee hebben nu een enorme hit met Black Beatles.

Maar dan zijn we er nog niet! Vanuit Frankrijk komt trap-rapper MHD, uit België de Antwerpse Coely en vanuit Groot Brittanië de grime van Stormzy. Stormzy stond vorig jaar al op Paaspop. Terwijl bijna heel Paaspop zich stond te verdrukken bij De Staat snelde de jeugd samen in de Roxy. Eigenhandig brak Stormzy die tent helemaal af met een van de beste shows van Paaspop 2016! Verder zijn er ook nog een aantal Nederlandse artiesten zoals Jonna Fraser, Yung Nnelg en Kevin.

Van alle kleine festivals is Woo Hah! de duurste voor een weekend. Je betaald namelijk bijna €80 euro voor twee dagen hiphop. Maar de namen die de organisatie heeft geregeld zijn dusdanig groot in de hiphopscene dat het zeker de moeite waard is om naar Tilburg af te reizen. Alle info over Woo Hah! is te vinden op de website.

Woo Hah! - De leukste kleine festivals van Nederland

Foto: Rein Kooyman