Doorgaan naar artikel
Cooler Master Masterkeys Pro M RGB
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Cooler Master Masterkeys Pro M RGB is een gemiddeld toetsenbord en biedt niet bijzonder veel voor gamers. Naast dat het een stevig toetsenbord is met mechanische schakelaars, zullen veel mensen zich misschien storen aan de harde klikgeluiden van de blauwe Cherry MX-schakelaars. Het configureren van de verlichting, patronen en macro's had wat overzichtelijker gemogen en is er niet voor gemaakt om "even" wat aan te passen. De compactheid van het toetsenbord is wel fijn, vooral wanneer je het mee wilt nemen tijdens je gamereisjes, maar de combinatie van de cursortoetsen en het numeriek gedeelte zorgt voor verwarring. Daarnaast is de adviesprijs van ongeveer 149,- euro vrij hoog voor de Masterkeys Pro M RGB

Cooler Master is een Taiwanees bedrijf wat voornamelijk bekend staat om hun computeronderdelen, waaronder ventilatoren, voedingen, computerkasten en nog veel meer. Ongeveer negen jaar geleden werd dochterbedrijf CM Storm opgericht, wat zich meer richtte op de gamers onder ons. In de afgelopen jaren zijn er verschillende producten uitgebracht zoals de Sentinel-muizen en de Masterkeys-toetsenborden. In de laatstgenoemde serie heeft Cooler Master onlangs nieuwe modellen uitgebracht, zo ook de Cooler Master Masterkeys Pro M RGB. Er is ook nog de L en de S-variant uitgebracht, deze geven enkel het formaat van het toetsenbord aan.

Dit is ook direct iets wat opvalt bij het uitpakken van het toetsenbord. De M-versie is namelijk een erg compact toetsenbord. Dit komt doordat de pijltjestoetsen zijn geïntegreerd in het numerieke gedeelte. Dit numerieke onderdeel zit vrijwel direct naast de enter toets. Er is daardoor geen ruimte voor de toetsen DEL, END, HOME en de overige toetsen die daar normaal zijn gevestigd. Ook deze toetsen zijn verwerkt in het numerieke gedeelte. Dit zorgt er aan de ene kant voor dat er veel ruimte bespaard wordt op je bureau, maar aan de andere kant zorgt het ook wel voor chaos en ongemak op je toetsenbord wanneer je gewent bent om deze toetsen vaak te gebruiken. Omdat de toetsen nu een dubbelfunctie hebben, zijn de pijltjestoetsen en de overige knoppen niet te gebruiken wanneer de Numlock is ingeschakeld. In dit geval zijn alleen de cijfers actief. Wanneer Numlock is uitgeschakeld, zijn de andere toetsfuncties actief. Het komt regelmatig voor dat je zult moeten wisselen tussen de twee functies, wat niet altijd even handig is.

Masterkeys Pro M

Wat verder opvalt, is het gewicht en de robuustheid van de Masterkeys Pro M. Met iets meer dan een kilo is het toetsenbord wat zwaarder dan het standaard toetsenbord wat je misschien gewend bent. Dit zorgt er overigens wel voor dat het toetsenbord stevig aanvoelt en goed blijft liggen op je bureau. De behuizing van het toetsenbord is ook vrij dik, waardoor de toetsen wat hoger liggen. Nu zijn de toetsen an sich ook al wat hoger door de mechanische schakelaars; de Masterkeys Pro M RGB is namelijk voorzien van de bekende Cherry MX-schakelaars. Er is in dit geval door Cooler Master gekozen voor de blauwe variant. Gamers die een beetje bekend zijn met de mechanische toetsenborden en de Cherry MX-schakelaars weten dat er verschillende modellen zijn, met elk hun specifieke eigenschap. De meest voorkomende zijn rood, bruin, blauw en zwart. De blauwe schakelaars hebben het kenmerk dat het aanvoelt alsof je de knop over een hobbeltje drukt. Daardoor voel je wel duidelijk dat de knop goed is ingedrukt. De minder fijne eigenschap is dat deze blauwe schakelaars veel meer geluid produceren. Er is een duidelijke klik aanwezig en wanneer je flink op je toetsenbord los gaat, zal dit niet als prettig worden ervaren door je omstanders. Het typen met de blauwe schakelaars voelt overigens wel lekker aan. Toetsaanslagen worden duidelijk geregistreerd en zijn ook voelbaar. Daarnaast geeft het ook een lekker geluid als je een heel stuk tekst aan het typen bent, maar dit kan uiteraard smaak zijn.

Masterkeys Pro M

Zoals de naam van het toetsenbord al prijsgeeft, is de Masterkeys Pro M voorzien van RGB-verlichting. Zo lichten de toetsen op in elke denkbare kleur; er kan namelijk worden gekozen uit 16,7 miljoen kleuren, dus er zal ongetwijfeld een favoriete kleur bij zitten. Wanneer je niet zo van de verlichte toetsen bent, dan kan je er ook voor kiezen om deze optie volledig uit te schakelen. Naast dat er uit verschillende kleuren gekozen kan worden, is het tevens mogelijk om een bepaald patroon te hanteren waarop de verlichte toetsen worden weergegeven. Zo zijn er verschillende effecten zoals ademend, golvend en circulerend. Deze effecten bieden iets meer dimensie en zijn leuk voor het oog. Het instellen van de kleuren kan middels een toetsencombinatie. In de doos is een blaadje aanwezig waarin verschillende toetsencombinaties staan uitgelegd; er is namelijk een FN-toets aanwezig die in combinatie met de F1 tot en met F12 knoppen verschillende kleuren, patronen en macro’s kan instellen. Naast de kleur kan er ook worden ingesteld hoe sterk de verlichting is en bijvoorbeeld hoe snel het patroon moet afwisselen. Het is makkelijk dat dit gedaan kan worden zonder enige software op je computer te installeren, maar het is ook erg vervelend om snel even iets aan te passen wat naar wens is. Het is veel rommelen en proberen tot je de favoriete instellingen hebt gevonden.

Masterkeys Pro M