Doorgaan naar artikel
Festival Friday – Sfeerverslag Rhythm Groove & Bass festival
Rik Duesmann
Rik Duesmann
Redactiemanager Muziek
Profiel

Afgelopen weekend was het Rhythm Groove & Bass Festival (RGB) in Leiden. Het vier dagen durende evenement is een feest voor de jazzliefhebber. Maar verder zijn ook hiphop, blues en funk vertegenwoordigd op het RGB festival. Wij van NWTV waren alle vier de dagen aanwezig voor een sfeerverslag.

Het festival is in 2015 opgericht door een aantal verschillende organisaties in Leiden die allen een passie voor jazz hebben. Elke dag staat op zichzelf en heeft een ander publiek, hierdoor voelt het niet echt aan als een geheel. Het is bijvoorbeeld ook niet mogelijk om een passepartout te kopen. Logisch is het wel, want de verscheidenheid tussen de dagen is te groot.

Donderdag – Jazz in de Kamer

RGB begint rustig met Jazz in de Kamer. Het publiek kan kiezen tussen vijf routes door Leiden waarbij men elk drie optredens van een half uur ziet. Alle concerten vinden plaats in huiskamers, wat een leuke setting geeft. Een gids leidt je door nachtelijk Leiden steeds naar de volgende locatie. Op de locatie zelf word je opgevangen door een gastheer die zijn huis beschikbaar heeft gesteld voor het festival. Dit persoonlijke maakt Jazz in de Kamer zo mooi.

Vrijdag – Funked Up XL

Waar de andere dagen alle evenementen meer los van elkaar voelen heeft Funked Up XL wel dat festivalgevoel! De avond bestaat uit verschillende stijlen, maar alle optredens hebben gemeen dat ze vol energie zitten. Met twee podia die elkaar voortdurend afwisselen is het geen minuut stil in de Scheltema.

De avond begint met de Leidse band Stunt en Beatwerk. De zaal moet nog vol lopen en aan het begin is het nog wat leeg voor het podium. Maar de hiphopformatie weet de zaal helemaal te vullen met hun politieke teksten. Het feest is los! Het publiek is aanzienlijk jonger dan op de donderdag bij Jazz in de Kamer, maar komt helemaal los bij James & Black Soultet. Dit kwartet uit het zuiden van de V.S. opent het hoofdpodium met hun Southern Soul. Veel mensen zijn voor James & Black naar Funked Up gekomen, want op de vraag wie er de vorige keer was komt er veel respons vanuit de zaal. Terecht, want de show van dit kwartet is een van de hoogtepunten van de avond.

 

Gabriel Rios in de stadsgehoorzaal Leiden

Foto: Rik Duesmann

Zaterdag – Gabriel Rios

Wij zagen de Puerto Ricaanse zanger al eerder op Festival Mundial en Into The Great Wide Open. Daar bewees hij de ideale band te zijn voor een zonnige festivalmiddag. Met hitjes zoals ‘Gold’ en ‘Broad Daylight’ weet hij zijn publiek wel te trekken op de verschillende podia. Maar afgelopen weekend stond Gabriel alleen op het podium. Een intiem concert in de stadsgehoorzaal waar hij zich bewees als muzikant.

Op ITGWO was het concert niet altijd even sterk, zo anders was het in Leiden. Rios was voor het eerst sinds zijn vertrek naar België weer eens een lange tijd op Puerto Rico geweest. De drie maanden op zijn geboorte-eiland hebben hem zichtbaar goedgedaan. Zowel zijn zang, die loepzuiver was, als zijn interactie met het publiek waren van een hoog niveau. Zijn show bevatte humor en hij leek zelf ook te genieten op het podium. Anders dan normaal was zit een zit-concert. Iets wat ons wat raar leek bleek geweldig uit te pakken. Geen festivalgangers die met een half oor luisteren maar een publiek dat echt voor hem kwam. Gabriel Rios gaf hiermee veruit het beste concert van het Rhythm Groove & Bass Festival.