Doorgaan naar artikel
Festival Friday – Bevrijdingsfestivals – 5 mei 2017
Rik Duesmann
Rik Duesmann
Redactiemanager Muziek
Profiel

In deze Festival Friday besteden wij aandacht aan de leukste bevrijdingsfestivals in Nederland. Op vrijdag 5 mei vieren wij natuurlijk onze vrijheid en in veel steden zijn er daarom concerten om dit feest samen te beleven. Dit jaar zijn De Staat en De Jeugd van Tegenwoordig de ambassadeurs van de vrijheid, zij zullen per helicopter zich verplaatsen naar de verschillende festivals in Nederland.

Bevrijdingspop Haarlem

Bevrijdingspop Haarlem is uitgegroeid tot het grootste gratis openluchtfestival van Nederland. Met jaarlijks 150.000 bezoekers weten genoeg mensen het evenement al te vinden. De organisatoren lukt het elk jaar om een sterk muziekprogramma neer te zetten, met dit jaar Douwe Bob, Spinvis, Jonna Fraser, Sevn Alias, RONDÉ, Jungle by Night en De Jeugd van Tegenwoordig. Naast de twee grotere podia is er ook een klein podium met talentvolle bands van de lokale hogeschool. Ook is er een kids-area, zodat die niet de hele dag in drukte hoeven te staan.

Een andere opvallende naam is Bombino, die ook op bevrijdingsfestival Utrecht optreedt. De van oorsprong Nigerees moest vanwege de Toeareg-opstand uit zijn land vluchten richting Algerije. Daar leerde hij gitaar spelen en kwam hij uiteindelijk in de band van Toeareg-gitarist Haja Bebe. Nu heeft hij zijn eigen band waarmee hij verder gaat in de Toeareg-muziek , gecombineerd met zijn liefde voor Jimi Hendrix en Mark Knopfler. Voor zijn album Nomad werkte hij samen met Dan Auerbach van de Black Keys, die het album produceerde. Dit zorgde uiteindelijk tot heerlijke Sahara-rock. Bombino is echt een aanrader om live te zien!

Bevrijdingsfestival Utrecht

Bevrijdingsfestival Utrecht bestaat 25 jaar en pakken groots uit, het heeft naar onze mening de beste line-up dit jaar! Naast de hierboven benoemde Bombino staan op het hoofdpodium Indian Askin, Blaudzun, My Baby, Kenny B, Kuenta i Tambu, Remy van Kesteren en terug van weggeweest Room Eleven!

Die laatste band ging namelijk in 2010 uit elkaar, tot vorig jaar! Want na een uitverkochte show in TivoliVredenburg besloot de band een clubtour te doen. Nu spelen ze op 5 mei een exclusive show op het Bevrijdingsfestival van Utrecht!

Op het andere podium van het festival spelen een aantal kleine bands, maar zeker niet de minste! Met namen als Skip&Die, CUT_, SMIB, Pink Oculus en Jo Goes Hunting is ook dit podium muzikaal zeer goed gevuld.

Bevrijdingsfestival Zwolle 

Vaak wordt het festival in Zwolle de gezelligste van Nederland genoemd. Kijkend naar de line-up zien we dan ook veel grote namen waar bij men lekker een biertje kan wegtikken. Zo komen Kensington, Fais, Waylon, Jett Rebel, Blaudzun en Danny Vera. Het voelt als een groot 3FM-feestje. Maar de klapper van de dag moet wel het feest bij de Bazzookas worden!

Naast deze lijst aan grote namen zijn er nog meer podia waar leuke bands optreden. Denk aan Paul Sinha, Rob Dekay, Son Mieux, The Cool Quest en de Afrobeat van Koffie. Daarnaast zijn er ook nog een tal van dj’s aanwezig in Zwolle.

Bevrijdingsfestival Limburg 

Hoewel Limburg al eerder bevrijd was vieren ook zij hun bevrijdingsfestival op 5 mei. In Roermond zullen een aantal grote namen hun opwachting maken. Zo staat ambassadeur De Staat op het hoofdpodium, daarnaast treden ook HEAVN, Jett Rebel en Gallowstreet op.

Met de beschrijving: “De Belgische poëet, componist, acteur, performer, videokunstenaar, stylist en beatmaker” denk je waarschijnlijk aan Stromae. Maar die is te druk met zijn kledinglijn. Nee, een andere Belg genaamd Baloji komt naar Roermond. Zijn mix van hiphop, Franse chansons en Afrikaanse muziek maakt Baloji uniek. Hij maakt de line-up van dit Bevrijdingsfestival interessant!

Informatie over alle bevrijdingsfestivals kun je vinden op de overkoepelende website.