Doorgaan naar artikel
Bayonetta (PC)
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

Bayonetta stond al bekend als een van de beste actiegames ooit en ook bij de pc-versie is dit niet anders. Het vechten voelt meesterlijk, het verhaal is vermakelijk en de rest van de gameplay vult het geheel lekker aan. Door de items en nieuwe combo's die je kunt kopen, blijft het lekker verfrissend. Voor je het weet ben je twaalf uur verder en heb je dit meesterwerk uitgespeeld.

We zien het steeds vaker, games waar een remaster van verschijnt. De formule is succesvol: het spel grafisch net iets mooier maken, wat delen bij elkaar voegen en nog wat extra content toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 ReMix, The Last of Us Remasterd en Uncharted: The Nathan Drake Collection. Bayonetta mag zich nu toevoegen aan dit rijtje, want Sega heeft dit spel na zeven jaar eindelijk op de pc uitgebracht. De vraag is natuurlijk of het een geslaagde port is, of slechts een manier om geld te vangen van nietsvermoedende pc-gamers?

Qua verhaal is er weinig veranderd. Je speelt als Bayonetta, een pittige vrouw die niet over zich heen laat lopen. Na vijfhonderd jaar ontwaak je in een kist in een meer, maar door geheugenverlies weet je niet hoe je daar terecht bent gekomen. Door het spel heen leer je steeds meer over wat er gebeurd is in de jaren dat je sliep. De wereld werd namelijk in evenwicht gehouden door twee facties, die ieder een oog bezaten waarmee ze het tijdsverloop van de wereld in de gaten hielden. Helaas is er veel veranderd en ontdek je tijdens je reis nog veel meer dan alleen je eigen verleden.

Bayonetta

Wat er wel op de schop is genomen zijn de graphics, deze zien er een stuk beter uit dan zeven jaar geleden. Je ziet het vaak duidelijk in de textures, die er vooral in 4K erg gedetailleerd uitzien. Natuurlijk kon niet alles opnieuw gemaakt worden, dus soms is nog duidelijk dat het wel een ouder spel is. Dit zie je bijvoorbeeld aan sommige gezichtsanimaties en aan de haren van de personages. De cutscenes zijn vaak geen bewegende beelden maar een aaneenschakeling van afbeeldingen, wat een filmisch en origineel gevoel geeft. Al met al is het een flinke vooruitgang, die zeker te zien zal zijn door terugkerende spelers. Voor nieuwe spelers zal Bayonetta er goed uitzien; niks speciaals, maar zeker niet slecht.

En dan het beste van Bayonetta: de gameplay. Je bent het grootste deel van het spel aan het vechten, wat ook extreem goed is uitgewerkt. Welke aanvallen je ook doet, in welke volgorde dan ook, het gaat allemaal vloeiend in elkaar over. Iedere aanval ziet er bruut uit, door de combinatie van flinke lenigheid en vier pistolen. De angst was aanwezig dat het vechten na een tijdje wel saai werd, zeker aangezien je dit het meeste aan het doen bent, maar niks is minder waar. Door de voldoende nieuwe vijanden, nieuwe combo’s en het afwisselen van verschillende aanvallen, blijft het allemaal heel lekker spelen. De boss-battles zijn de kers op de taart, dit zijn namelijk spektakels van begin tot eind, met brute afslachtingen alom. Door dit allemaal heeft Bayonetta een van de beste, misschien wel dé beste, vechtsystemen ooit.

Bayonetta

Naast het vechten heb je ook nog andere gameplay-elementen. Denk aan puzzels, quick-time-events en wat platform-elementen. Deze zijn vermakelijk en niet al te moeilijk, waardoor het een goed rustmoment is tot het volgende gevecht. Tijdens het spelen verzamel je goude ringen, deze gelden als betaalmiddel. In de winkel ‘The Gates of Hell’ kun je met deze ringen nieuwe wapens, items en combo’s kopen. Dit zijn leuke kleine upgrades die het spel fris houden en gelukkig heb je nooit bepaalde items nodig om verder te kunnen.

Al met al is Bayonetta, zelfs na zeven jaar, nog een van de beste actiegames ooit gemaakt. Nu hij op de pc uit is kunnen spelers die de game destijds gemist hebben, dit meesterwerk alsnog spelen. Ook terugkerende spelers, die deze achtbaanrit van actie nogmaals willen meemaken, zullen zich zeker niet vervelen. Met twintig euro is dit spel niet al te duur en tot 25 april krijg je zelfs de digital deluxe versie helemaal gratis. Deze bevat een artbook, soundtrack en een paar screenshots. Haal dit spel dus snel, wij denken dat niemand zich ermee zal vervelen.