Doorgaan naar artikel
Festival Friday – Slechtweertips voor festivals
Rik Duesmann
Rik Duesmann
Redactiemanager Muziek
Profiel

Met Koningsdag achter ons, en daarmee dagen voorspellen of er regen komt, kunnen we verder kijken naar het festivalseizoen. De 5 mei festivals komen eraan en met het huidige weer weet je maar nooit of je een stralende dag hebt of als een natte kat thuis komt. Daarom besteden we deze Festival Friday aan slechtweertips voor festivals.

Een goede voorbereiding is natuurlijk alles dus bekijk op de dag van het festival de weersvoorspelling. Ideaal zijn natuurlijk die peperdure regenjassen waar half Into The Great Wide Open in loopt. Maar voor de gemiddelde festivalbezoeker, die geen honderden euro’s aan zijn of haar outfit wil uitgeven, zijn er natuurlijk ook goedkope oplossingen.

Bij het pakken van je tas moet je eigenlijk standaard een poncho erin stoppen, op festivals gaan ze namelijk voor een veelvoud van de normale verkoopprijs over de toonbank. Nadeel van poncho’s is wel dat als ze eenmaal nat zijn, opbergen in je tas niet echt meer tot de opties behoord. Voor een festivalweekend is het daarom handig om meerdere poncho’s mee te nemen als je niet de hele dag in het kleffe plastic wil rondlopen.

Zeker op warme zomerdagen kan het vaak kort, maar heftig regenen. Daardoor worden mensen vaak verrast. Zeker op grote festivals, zoals Pinkpop, sta je vast in het publiek en even een poncho scoren zit er dan niet in. Een tip die ik op Pinkpop 2010 van mijn vader kreeg, was het uittrekken van je shirt. Het klinkt onlogisch om in een regenbui te doen, maar nat wordt je toch wel. Door het opbergen van je shirt heb je daarna droge kleding.

Naast droge kleding zijn droge voeten bijna even belangrijk. Niemand wilt namelijk op twee natte sponsen lopen. Sowieso is het altijd al handig om stevige schoenen aan te trekken naar een festival (99.9% van de bezoekers kennen je toch niet ;)), maar toch gaan mensen vaak voor het modebewuste. Goede bergschoenen of, als het veld er echt beroerd bijligt, ouderwetse regenlaarzen zijn perfect om het weekend door te komen.

Maar de belangrijkste tip is dat je niet moet treuren om de regen. Geniet van het festival!