Doorgaan naar artikel
Festival Friday – Festivals op de Waddeneilanden
Rik Duesmann
Rik Duesmann
Redactiemanager Muziek
Profiel

Er gaat niets boven Groningen, maar de Waddeneilanden zeker wel! Deze eilanden hebben een soort magie wat deze kleine festivals uniek maakt. Nu festivaldirecteuren de eilanden steeds beter weten te vinden, is het dus tijd om aandacht te besteden aan de festivals op de Waddeneilanden.

MadNes Festival – 7 t/m 9 juli

Begin juli is het MadNes festival op Ameland, ooit bedacht door vier strandwachten. Het festival combineert muziek, surfen en skateboarden. Dit jaar zijn onder andere Gerson Main, Surf Aid Kit, Death Alley en Splendid te zien. Daarnaast zijn er clinics voor de bezoekers waarin ze leren surfen en skaten. MadNes klinkt als de ideale festival/vakantie in eigen land.

Into The Great Wide Open – 31 augustus t/m 3 september

ITGWO hebben we al vaker belicht op NWTV. Het festival op Vlieland weet al jaren acts te boeken die een jaar later op alle grote festivals staan. Zo stonden Klangstof, Alt-J, Leon Bridges en Charles Bradley er al. Typhoon deed er een showcase, nadat hij op het eiland aan Lobi da Basi had geschreven. Iedereen kent de zegetocht die volgde.

Into The Great Wide Open is wel aan de prijzige kant, want naast het ticket moet men ook de camping boeken en een overtocht betalen. Toch is het festival jaarlijks binnen no time uitverkocht. De kleinschaligheid, de mooie locaties van de podia en de bijzondere kunstprojecten maakt ITGWO een festival dat je wilt bezoeken!

Eerder dit jaar vond al Here Comes The Summer plaats. Dit is het zusterfestival van Into The Great Wide Open. Het is wat kleiner in opzet en komt met kleinere namen. Daarentegen kost het festival wel een stuk minder. Zeker een leuke instapper om eens een festival op een waddeneiland te pakken.

Oerol – 9 t/m 18 juni

Een eiland verderop vindt jaarlijks het Oerol-festival plaats. Oerol draait niet alleen om muziek, het is een 10-daags evenement vol muziek, theater, beeldende kunst en dans. Het is dus niet te vergelijken met andere festivals, maar eerder met een Parade in Utrecht. Voor slechts €30 kan men al veel evenementen, zoals het gehele muziekprogramma, bezichtigen. Voor andere voorstellingen moet je wel extra tickets kopen.

Naast deze drie zijn er nog meer festivals op de waddeneilanden. Zo is er Rock & Rollstreet op Terschelling en Sommeltjespop op Texel. Ook komt is er het nieuwe festival J’aime la Vlie op Vlieland dat draait om het Eurovisiesongfestival!