Doorgaan naar artikel
The LEGO Batman Movie
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

The LEGO Batman Movie bevat veel geslaagde grappen en ook de inhoud wordt niet vergeten. Voor grote Batman-fans zijn er talloze verwijzingen te ontdekken, maar ook voor de overige jonge en oudere kijkers valt er veel plezier uit de film te halen.

The LEGO Batman Movie is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Tegen ieders verwachting in groeide The LEGO Movie in 2014 uit tot een groot succes. Het presenteerde een creatief avontuur vol bekende personages en was niet slechts een grote reclame. Inmiddels is de eerste spin-off verschenen, in de vorm van The LEGO Batman Movie.

Batman (Will Arnett) is de held van Gotham en vult zijn nachten met het opruimen van het vele gespuis in de stad. Wanneer hij ’s ochtends thuiskomt bij butler Alfred (Ralph Fiennes) wordt hij telkens herinnerd aan zijn eenzame bestaan. Veel tijd heeft hij niet om hier bij stil te staan, want The Joker (Zach Galifianakis) heeft verschillende schurken bij elkaar gebracht om het tegen Batman op te nemen. Van The Riddler (Conan O’Brien), Two-Face (Billy Dee Williams) en Harley Quinn (Jenny Slate) tot Voldemort (Eddie Izzard), Sauron (Jemaine Clement) en King Kong (Seth Green). Per slot van rekening blijkt ook nog eens dat Batman het weeskind Robin (Michael Cera) heeft geadopteerd. Zelfs helden als Superman (Channing Tatum), Green Lantern (Jonah Hill) en The Flash (Adam Devine) kunnen de vleermuisman hier niet genoeg hulp bij bieden.

De stijl waarin dit alles wordt verteld komt sterk overeen met The LEGO Movie. Hoewel de beelden allemaal uit de computer zijn komen rollen, wekt het de indruk van stop-motion-animatie. Deze vormgeving is mooi, herkenbaar en weet ook op nostalgie in te spelen. Hierbij maakt The LEGO Batman Movie ook gebruik van talloze verwijzingen naar het vele bronmateriaal. Bekende en minder bekende personages komen naar voren en de film zit vol herkenbare elementen. Vooral voor de echt grote fans vallen er talloze subtiele verwijzingen te ontdekken, zelfs na meerdere kijkbeurten.

Maar ook als productie an sich weet The LEGO Batman Movie indruk te maken. Er worden veel grappen op de kijker afgevuurd, maar ook het inhoudelijke aspect wordt hierbij niet vergeten. De personages worden goed uitgediept op een manier die slim in lijn valt met hun literaire geschiedenis. Zo wordt Batman door de aanwezigheid van Robin geconfronteerd met het verlies van zijn ouders en is The Joker bang dat hij niet als ultieme aartsvijand wordt gezien. Het maakt The LEGO Batman Movie leuk voor zowel jong als oud. Een zekere kennis van de personages zorgt hierbij voor een leuke bonus.