Doorgaan naar artikel
The Founder
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Mede dankzij een geweldige hoofdrol van Michael Keaton vertelt The Founder een fascinerend verhaal over de oorsprong van McDonald's. Door een wat minder interessant subplot gaat het tempo tegen het einde wat omlaag, maar desondanks kunnen we spreken van een echte aanrader.

The Founder is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Hoewel McDonald’s de laatste jaren aan populariteit verliest, vormt de keten nog altijd een begrip. Dit is echter niet altijd zo geweest. Het begon als een klein, plaatselijk restaurant, maar zou onder de invloed van Ray Kroc uitgroeien tot een wereldwijd fenomeen. In The Founder maken we kennis met deze persoon, met al zijn goede, maar vooral ook slechte eigenschappen.

Ray Kroc (Michael Keaton) probeert een milkshake maker te slijten die de productie enorm zou moeten versnellen. Zijn product komt maar moeilijk aan de man, maar tijdens de promotiewerkzaamheden ontdekt Kroc een interessant bedrijf; McDonald’s. Deze fastfoodketen heeft zich gespecialiseerd in een nieuwe vorm van horeca en focust zich op het snel leveren van bestellingen; binnen dertig seconden moet een order bij de klant zijn. Met dit concept heeft de keten een gat in de markt gevonden en Kroc helpt graag mee om dit succes uit te breiden. De McDonald-broers staan hier niet om te springen, maar blijken niet opgewassen tegen de verslindende onderhandeltactieken van Ray Kroc.

Michael Keaton (Batman, Birdman, Spider-Man: Homecoming) speelt een geweldige hoofdrol. De gluiperige Kroc wordt met de juiste overtuiging vertolkt, terwijl je hem nooit teveel gaat minachten of de interesse in zijn verhaal verliest. Hoewel de cameravoering uitstekend is en alle technische aspecten meer dan in orde zijn, krijg je toch het gevoel dat Keaton het geheel draagt. Dit komt grotendeels door het sterke scenario. Op een effectieve manier wordt ingespeeld op nostalgie, terwijl door middel van een documentaire-achtige wijze een interessant verhaal wordt verteld. Er zijn uiteraard de nodige dingen verzonnen voor een dramatisch effect, maar dit maakt de story wel effectief. Uitstekende bijrollen van onder andere Nick Offerman (21/22 Jump Street) en Laura Dern (Jurassic Park) weten het geheel goed te versterken.

De film zou gezien kunnen worden als slechts een lange McDonald’s-reclame, maar bewijst het tegendeel. Het doet je vooral verlangen naar een simpele tijd en laat je de originele visie van Dick McDonald waarderen. Het legt een belangrijk stuk van de moderne geschiedenis op fascinerende wijze bloot. The Founder is met recht een thriller die valt te vergelijken met The Social Network; David Finchers meesterwerk over de oprichting van Facebook. Het is vooral interessant om met een moderne blik naar het verhaal te kijken.
Naarmate het einde dichterbij komt wordt een romantisch subplot geïntroduceerd dat het niveau enigszins omlaag haalt. Hoewel Linda Cardellini (Captain America: Civil War) geen slechte maîtresse speelt, leidt haar personage vooral af van de daadwerkelijke focus. Dat het verhaal hierdoor wat gaat vervelen is een klein smetje op het geheel, maar maakt The Founder niet minder de moeite waard.