Doorgaan naar artikel
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Martin Scorsese heeft met Silence wederom een meesterwerk gemaakt

Silence is nu te koop op DVD.

Martin Scorsese heeft al een gigantische reputatie opgebouwd en wordt terecht gezien als een de beste regisseurs aller tijden. Met titels als Taxi Driver, Raging Bull, Goodfellas, Casino, Gangs of New York en The Departed op zijn palmares zou je denken dat hij elk gewenst project kan verwezenlijken. Toch duurde het zo’n dertig jaar voordat hij zijn geliefde boek Silence van Shûsaku Endô kon verfilmen. Het succes van The Wolf of Wall Street speelde hier een grote rol bij.

Het is het Portugal van de zeventiende eeuw. Wanneer Vader Ferreira (Liam Neeson) lijkt te zijn vermist, trekken zijn collega’s Rodrigues (Andrew Garfield) en Garupe (Adam Driver) erop uit om hem te gaan zoeken, Hun pelgrimstoch brengt het duo naar Japan, waar het Christendom een verboben religie is. Met gevaar voor eigen leven moeten ze niet alleen Ferreira vinden, maar ook de lokale bevolking ondersteunen in het naleven van hun verbannen leer. Een onmogelijke opdracht die het geloof van Rodrigues en Garupe zwaar op de proef stelt.

De vertelwijze van Silence doet denken aan klassieke, grootschalige cinema zoals we die tegenwoordig nog maar weinig zien. Het laat zich vergelijken met klassiekers als Lawrence of Arabia, Ghandi en natuurlijk The Mission. De regisseur laat je al snel begrijpen wat de gevaren voor de personages zijn. Hun reis maakt je geïnteresseerd vanuit meerdere oogpunten. Op momenten verloopt de vertelling wat langzaam, maar dit doet je het lijdensproces van de hoofdpersonen net iets beter begrijpen. Een indrukwekkende prestatie van Martin Scorsese; je zou verwachten dat hij alle verrassingen reeds uit zijn mouw heeft geschud.

De productie werd meer dan terecht genomineerd voor een Oscar in de categorie ‘beste cinematografie’. Het camerawerk van Rodrigo Pieto (Brokeback Mountain, Argo, Passengers) ziet er geweldig uit en hangt mooi samen met de aandelen van Scorsese en zijn vaste editor Thelma Schoonmaker te schrijven. Ook mag het acteerwerk niet worden onderschat. Andrew Garfield vult zijn indrukwekkende prestaties in The Social Network en Hacksaw Ridge aan met alweer een glansrijke rol. Liam Neeson en Adam Driver hebben wat minder te doen, maar maken wel het meeste van de kansen die zij krijgen. Het is enorm zonde dat dit soort films niet genoeg wordt bezocht in de Nederlandse bioscopen en we dit meesterwerk daardoor slechts op DVD zien verschijnen.