Doorgaan naar artikel
The Elder Scrolls Online: Morrowind
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

The Elder Scrolls Online: Morrowind is een mooie uitbereiding voor de game. Vvardenfell is een prachtige wereld waar je vele uren in door kunt brengen. Het verhaal zit goed in elkaar en de goed geschreven dialogen zorgen ervoor dat de hoofdquest leuk is om te doen. De nieuwe Warden-klasse is een mooie toevoeging aan The Elder Scrolls Online. Het is alleen jammer dat Bethesda deze uitbereiding niet heeft gebruikt om problemen die al aanwezig waren op te lossen.

Morrowind is een bekende naam wanneer het gaat om RPG’s. Het derde deel in de Elder Scrolls-reeks wordt door velen gezien als de beste in de serie en voor sommigen is het zelfs het beste spel ooit. Het is daarom ook niet gek dat ze bij Bethesda hebben besloten om een uitbereiding met dezelfde naam uit te brengen voor The Elder Scrolls Online. De verwachtingen waren erg hoog vanaf het moment dat de aangekondiging kwam, maar hebben ze het ook waar kunnen maken of is het enkel een nostalgische trip naar Vvardenfell?

Vvardenfell is een vulkanisch eiland en het thuisland van de Dark Elves. Het bestaat uit door lava gevormde grotten en groene heuvellandschappen vol met gigantische paddenstoelen. Daarnaast zijn er ook de nodige tombes en ruïnes te vinden, de een nog indrukwekkender dan de ander. Het eiland is behoorlijk omvangrijk en je zult regelmatig van de ene naar de andere kant moeten reizen, daarom is het maar goed dat de omgeving zo mooi vormgegeven is. Samen met rustgevende muziek zorgt het geheel voor een prachtige ervaring. Grafisch gezien is het in orde, maar niet het mooiste wat we tot nu toe op de consoles hebben gezien.

De hoofdquest in Morrowind draait om het achterhalen waarom de God Vivec zijn krachten aan het verliezen is. Het klinkt een beetje standaard voor dit soort spellen, maar door het goede werk van de schrijvers blijft het toch interessant genoeg om te volgen. Ook zijn er nog verschillende side-quests, waarvan een aantal best leuk zijn om te doen. Misschien verwacht je het niet, maar Morrowind bevat flink wat humor, al moet het natuurlijk wel je smaak zijn.

Naast het nieuwe verhaal brengt deze uitbereiding niet veel vernieuwingen, maar de Warden-klasse is er een die erg welkom is. Deze nieuwe klasse heeft drie verschillende skill-trees: Animal Companions, Green Balance en Winter’s Embrace. Met Animal Companions kun je de hulp van dieren inschakelen om schade aan te richten bij je tegenstander. Green Balance richt zich juist om het genezen van jezelf en anderen, door middel van natuurmagie. En tot slot kun je met Winter’s Embrace de magie van ijs gebruiken om jezelf om te toveren tot een tank. Het gebruik van deze skills vraagt wel enige vorm van tactiek, omdat er een kleine vertraging zit in de uitvoering. Dit zorgt er vooral voor dat deze nieuwe Warden-klasse erg leuk is om te spelen.

Helaas komt de Morrowind-uitbereiding niet met een oplossing voor problemen die al vanaf het begin aanwezig zijn. Zo zit het spel nog steeds vol met quests die te makkelijk en vaak ook nog eens eenzijdig zijn. Ook het onoverzichtelijk inventarisatie-systeem is nog steeds aanwezig in deze versie. Met name voor spelers die voor de eerste keer aan The Elder Scrolls Online beginnen, is het lastig om een duidelijk overzicht te krijgen van al je items. Ook zijn de gevechten nog steeds erg traag en krijg je vaak het idee dat je maar wat op de knoppen aan het drukken bent. Jammer, want dit was voor Bethesda een mooie kans geweest om de problemen aan te pakken.

Morrowind is een leuke uitbereiding voor The Elder Scrolls Online. Het biedt een leuk nieuw avontuur op het vulkanische eiland Vvardenfell. De hoofdquest is misschien niet heel erg vernieuwend, maar gaat niet snel vervelen vanwege de goed geschreven dialogen en interessante verhaallijnen. De verschillende side-quests zijn daarentegen niet allemaal even interessant. De nieuwe Warden-klasse is welkome toevoeging. Mocht je nu pas in de wereld van The Elder Scrolls Online willen stappen, dan is nu het moment, want Vvardenfell is een leuke wereld om mee te beginnen. Helaas lost deze uitbereiding niet de problemen op die al een tijd aanwezig zijn in de game: veel quests zijn vaak wat eenzijdig en vrij simpel, het inventarisatie-systeem is nog steeds niet overzichtelijk en de gevechten voelen wat lomp aan.