Doorgaan naar artikel
Festival Friday: Sfeerverslag Festival Mundial
Rik Duesmann
Rik Duesmann
Redactiemanager Muziek
Profiel

Festival Mundial bestond dit jaar 30 jaar. Helaas kwam de organisatie niet met een grote naam, zoals vijf jaar geleden, door een verminderde subsidie vanuit de gemeente. Toch was het weer een mooie editie met een aantal memorabele momenten. Daarom in deze Festival Friday een sfeerverslag van Mundial.

Op de vrijdag zagen we juist de bands die op het kleinere Tuinpodium stonden het festival voor zich winnen. Die acts op het hoofdpodium wisten geen connectie te krijgen met het publiek.

Skip&Die
Een energieke frontvrouw + drum&bass, het klinkt als een perfecte festivalband. Helaas weet Skip&Die zich niet te bewijzen in Tilburg. De wat schelle stem in combinatie met de overdreven arm bewegingen weten het publiek niet mee te krijgen. Wellicht had de band het later op de avond beter gedaan.

Skip & Die, Festival Mundial, Mundial, NWTV,

TenTemPies
Waar Nachtschade de sfeer er nog niet in kreeg, wond de Amsterdamse band TenTemPies het publiek om zijn vinger. Vrolijke noten en Spaanse teksten die iedereen kan meezingen. TenTemPies liet de zon schijnen op Mundial!

Rilan & The Bombadiers
Rilan lacht, straalt en geniet op Festival Mundial. Zo zien we het graag! Hoewel de regen het publiek nat regent, blijven de meeste staan. Veel staan wel op een afstandje te schuilen onder bomen. Maar zodra het even opklaart loopt iedereen weer naar voren. De ‘Feel Good vibe’ overheerst op Mundial.

Vaudou Game
Vooraf keken wij uit naar Vaudou Game. Helaas wist de band niet te overtuigen. Het was goed, maar niet boeiend. Peter Solo wist het publiek niet warm te krijgen voor zijn funky voodoo. Het podium was wellicht te groot voor Vaudou Game. Ze hadden beter geprogrammeerd kunnen worden op een kleiner podium. Een switch met Rilan & The Bombadiers had niet misstaan.

Vaudou Game, Festival Mundial, Mundial, NWTV,

Zondag:

Linde Schöne
Al een tijdje hoor je overal de naam van Linde Schöne. De Nijmeegse zangeres wordt vaak getipt voor festivals, dus wij waren benieuwd. Maar wij snappen de hype niet. De show is nietszeggend en alles behalve boeiend. Al snel beginnen we ons te irriteren aan haar kleding keuze. Tijd om te vertrekken.

Ziggy Alberts
Het is een formule die altijd werkt op Mundial. Een goedlachse Australiër, een gitaar en een surfverleden. Ook dit jaar werkte het weer op het festival. Al snel vult de zaal zich tijdens het optreden, waarbij Ziggy lekkere luisterliedjes zingt en ondertussen vertelt over zijn leven als zanger. Het gaat er als zoete koek in.

Brainpower
Brainpower begint vol kracht aan de show. Een hele serie aan hitjes komen voorbij. Het publiek zingt/rapt mee en Brainpower lijkt het festival te gaan veroveren. Helaas zakt zijn show helemaal in. Halverwege wil hij de muzikaliteit van zijn band laten horen. Een foute keuze. Elk band lid speelt een ruim 3 minuten durende solo, die geen van allen het publiek weten te vermaken. Gelukkig sluit Brainpower af met Dansplaat. Zo gaat het publiek toch nog met een goed gevoel de zaal uit.

Che Sudaka
Het concept werkt al jaren op Mundial. Want het is niet de eerste Spaanstalige afsluiter en de band zelf stond ook al vaker op het festival. Ook dit keer was het afsluiten met energieke Spanjaarden een succes. Geen hoogtepunt van het festival, maar wel een goed einde.

Jeangu Macrooy
Jeangu Macrooy was veruit het beste optreden van Mundial 2017! De goedlachse zanger was de eerste die op het hoofdpodium wist te slagen. Een wat rustig eerste deel, waarin het zangtalent van Macrooy naar voren kwam, werd halverwege omgezet in een dansbare show. Net zoals bij Rilan, zie je Jeangu genieten op het podium. Heb je Jeangu Macrooy nog niet gezien? Ga hem dan zo snel mogelijk checken!

Jeangu Macrooy, Festival Mundial, NWTV, Mundial,