Doorgaan naar artikel
McLaren
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

McLaren schetst een vermakelijk beeld van het legendarische autosport-icoon, maar voelt te subjectief door het ontbreken van een kritische noot.

McLaren is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Voor Formule 1- en autoliefhebbers zijn er een aantal iconische merken, maar Ferrari en McLaren steken er wel met kop en schouders bovenuit. Het zijn ware begrippen die al jaren op het hoogste niveau meedingen naar de grootste prijzen en tot de oudste teams in de sport behoren. Je zou hierdoor bijna vergeten dat zij ooit klein zijn begonnen, maar in deze nieuwe documentaire kunnen we de eerste stapjes van een van de twee bekijken.

Het gaat hierbij om Bruce McLaren, de Nieuw-Zeelandse oprichter van het bedrijf. Na een vroege interesse in de autosport begon hij als coureur in het team van Cooper. Hij bewees hier al snel zijn waarde in verschillende vakgebieden. Zo was hij niet alleen op dreef met een stuur in zijn hand, maar kon hij ook met een moersleutel onderweg. Door zijn technische kennis werd Bruce tester voor Ford en andere merken. Later besloot hij een eigen raceteam te beginnen, wat wij nu kennen als McLaren.

De documentaire weet op een effectieve manier het leven van de renner samen te vatten. Vooral de montage speelt hier een belangrijke rol in; de beelden volgen elkaar in een rap tempo op en er wordt goed gebruik gemaakt van het beschikbare materiaal. Verder komen er personen aan woord die dichtbij McLaren hebben gestaan en hierdoor interessante verhalen en weetjes hebben te delen. Van een echt sterke invalshoek kunnen we helaas niet echt spreken, McLaren draait vooral om het overkoepelende geheel.

Men maakt gebruik van een interessante tactiek om het verleden te herproduceren. Naast de gebruikelijke archiefbeelden is er namelijk ook gebruik gemaakt van een soort reconstructies, waarbij belangrijke punten uit het leven van McLaren worden nagespeeld. Hoewel dit zorgt voor een interessant kijkje in situaties die niet zijn vastgelegd, werkt het gevoelsmatig in het nadeel van de objectiviteit. Dat is verder ook een gebied waarop McLaren niet al te overtuigend is. Het laat namelijk vooral vrienden van de bekende coureur aan het woord komen; een kritische noot is hierdoor volledig afwezig. Het laat de documentarie meer aanvoelen als materiaal voor in een McLaren-museum, waarin je vooral een brave samenvatting van zijn leven krijgt.