Doorgaan naar artikel
Overcooked Special Edition
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Ondanks het simpele concept drijft Overcooked op de chaos die het laat ontstaan. De verschillende situaties leveren hilarische taferelen op, maar de magie gaat flink verloren wanneer de single-player-campagne wordt gespeeld.

Terwijl de catalogus van de Switch verder wordt uitgebreid, verschijnen er steeds meer heruitgaves van bestaande games. Zo ook de Overcooked Special Edition, een uitgebreide variant van de titel die eerder voor PlayStation 4, Xbox One en pc verscheen. Dit betekent dat het nu voor het eerst mogelijk is om onderweg met de kook-“simulator” aan de slag te gaan.

Deze woorkeuze is enigszins sarcastisch, al weet Overcooked de keuken-chaos wel bijzonder goed over te brengen. Toch is de opzet simpel: bij het besturen zijn slechts twee knoppen noodzakelijk. Met de Y-toets kunnen voorwerpen worden opgepakt en met de X-toets wordt er vervolgens een handeling verricht. Deze eenvoud maakt de basis erg toegankelijk, maar het perfectioneren vergt wel wat inzet.

Overcooked Special Edition

In combinatie met de goed varierende levels zorgt dit voor een erg leuke game. Dit komt vooral door de chaos die uit het simpele concept ontstaat. De continuë stroom van bestellingen zijn amper bij te houden en een goede coördinatie is noodzakelijk om voldoende punten te behalen. Door werelden vrij te spelen ontdek je nieuwe personages en situaties. Met een wasbeer in een rolstoel tussen twee rijdende trucks springen of een keuken managen die door een aardbeving uit elkaar wordt getrokken, de doldwaze taferelen leveren een uitstekende partygame op.

Helaas betekent dit ook dat Overcooked alleen leuk is met gezelschap. Het is mogelijk om de uitdagingen alleen te proberen, maar dit haalt de volledige ervaring onderuit. De game drijft op chaos en online-functies zouden een betere toevoeging zijn dan de single-player-modus. Ook is de Joy-Con-besturing aanvankelijk even wennen, vooral qua gevoeligheid van de analoge sticks, wat het instapniveau onnodig omhoog krikt. Toch is Overcooked Special Edition een leuke toevoeging op veel feestjes; hoe groter het aantal deelnemers, hoe hoger het stressniveau, de chaos en het vermaak. Maar mocht je vaker solo gamen, dan kan je deze titel beter laten liggen.