Doorgaan naar artikel
Gran Turismo Sport
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Het rijgevoel en de gedetailleerde automodellen verdienen zonder twijfel de volledige vijf sterren, op inhoudelijk vlak blijft Gran Turismo Sport helaas wel wat achter.

Gran Turismo Sport is een nieuw soort titel in de beroemde en langlopende serie, die vooral de focus legt op online races. De manier waarop het dit doet, is bijzonder te noemen door de focus op serieuze e-sports. Online competities krijgen haast de vorm van echte kampioenschappen, compleet met kwalificaties en voorrondes. Om deel te nemen aan de races zal ook eerst moeten worden aangetoond dat de speler de banen, auto’s en natuurlijk de regels kent.

Voor de oude fans zal het even schrikken zijn: de Gran Turismo-serie is vier jaar weggeweest en haast onherkenbaar teruggekeerd. Wat wel vertrouwd is gebleven, is de uitzonderlijke aandacht voor de automodellen. Deze zien er stuk voor stuk geweldig uit en klinken ditmaal ook een stuk beter. Wel is het jammer dat het aanbod in vergelijking met vorige delen niet bijzonder groot is. Ook bestaat een aanzienlijk deel uit onbenaderbare concept-cars en futuristische ‘Vision Gran Turismo’-modellen. De ‘Real Driving Simulator’ voelt hierdoor toch wat minder echt.

Gran Turismo Sport

Gran Turismo Sport moet het in de eerste plaats hebben van de gameplay en die is ook in deze nieuwe uitvoering weer uitstekend. De manier waarop de auto’s op de weg liggen en reageren op verschillende handelingen is subliem. De mate van tractie is duidelijk merkbaar en je voelt haast elk wiel afzonderlijk op de ondergrond liggen. Een maximale prestatie uit een auto persen, voelt als balanceren op een zijden draadje en geeft hierdoor veel voldoening. Zowel met een gewone controller als door middel van een stuur krijg je de beste race-ervaring die op de PlayStation 4 beschikbaar is. Het is duidelijk dat de makers nog steeds een verregaande passie voor auto’s hebben. Dat blijkt ook wel uit de uitgebreide manier waarop aandacht is gegeven aan de geschiedenis van autofabrikanten; de historie van diverse merken is op te zoeken en verschillende feitjes komen voorbij tijdens laadmomenten.

Het is wel jammer dat de campagne is gereduceerd tot een opgevoerde variant op de vertrouwde licenties. Voorheen waren dit slechts simpele vereisten om aan de offline races mee te doen, nu vormt het haast het volledige singleplayer-gedeelte. Er zijn drie onderdelen: Rijschool, Missie en Circuitervaring. Eerstgenoemde omvat eigenlijk alle vertrouwde, simpele handelingsoefeningen, maar de andere twee doen wat nieuws. In Missie moet je bepaalde opdrachten uitvoeren onder verschillende omstandigheden, zoals het inhalen van tegenstanders of het omkegelen van pionnen. Circuitervaring draait om het leren kennen van de verschillende banen met hun ideale lijnen en rempunten. Het is een redelijke omvangrijke manier om je klaar te stomen voor de online-ervaring, maar toch voelt het wat beperkt. De charme van Gran Turismo was altijd om met een goedkoop autootje te beginnen en je via verschillende kampioenschappen op te werken naar echte racemonsters. Sport mist dit en is zeker geen aanrader als je niet van online racegames houdt. Wees je er ook van bewust dat dit spel in principe een internetverbinding vereist, zonder is het alleen mogelijk om de Arcade-modus te gebruiken.

Nieuwe Gran Turismo, GT Sport info,

De flink uitgebreide foto-modus is dan wel weer een heerlijke versnapering. Dit onderdeel stelde de spelers van vorige delen al in staat om haast fotorealistische afbeeldingen te maken en in Sport wordt hier nog eens een schepje bovenop gedaan. Zo zijn er talloze locaties als decor beschikbaar, variërend van weelderige landschappen tot architectonische wonderen. De zogeheten ‘Fotowereld’ voelt haast als een game opzich en staat uitstekend naast de race-ervaring.

Ook met de Sport-ondertitel is Gran Turismo nog steeds een serie die duidelijk is gemaakt door en voor autoliefhebbers. Helaas is daar nu een belangrijke kanttekening bijgekomen, nu dien je namelijk ook een liefhebber van online racegames te zijn. De fotomodus is een leuke toevoeging door de vele opties en geweldige resultaten. Helaas is dit niet voldoende inhoud om Gran Turismo Sport als een volwaardige titel te laten voelen. Dit lijkt meer een proloog die het echte omvangrijke Gran Turismo-gevoel mist. Zeker een uitstekende racegame, maar van dit label verwachten we toch eigenlijk net iets meer.