Doorgaan naar artikel
Star Wars Battlefront 2
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

Star Wars Battlefront 2 is grafisch gezien erg indrukwekkend. De campagne is zeer de moeite waard, maar wel wat aan de korte kant. Starfighter Assault is een zeer goede toevoeging. De soepele gameplay is wat alle modi zo leuk maakt om te spelen. Het progressiesysteem is te langzaam wanneer je alles vrij wilt spelen en upgraden, maar het is maar de vraag of iedereen daar op zit te wachten.

Aan het begin van het jaar was Star Wars Battlefront 2 misschien nog een mogelijke kandidaat voor spel van het jaar, maar dat is op dit moment niet meer aan de orde. De opvolger van Star Wars Battlefront was nog voor de officiële release veroordeeld tot de doodstraf. Pre-orders werden massaal geannuleerd en hierdoor verkocht het spel 60% minder exemplaren dan zijn voorganger. Dit alles had te maken met het toepassen van microtransacties, iets dat helemaal niet nieuw is, zeker niet bij spellen van uitgever EA. Heel veel gamers vonden dat het niet op een juiste manier toepast werd en hebben Star Wars Battlefront 2 gebruikt om een statement te maken. Heel erg jammer vinden wij!

Natuurlijk draaien de Battlefront-games om de verschillende multiplayer-modi, maar er is ditmaal ook gedacht aan de eenzame gamer. Het bevat namelijk een heuse campagne die voornamelijk draait om Iden Versio, een soldate die onderdeel uitmaakt van het leger van de Empire. Het verhaal zit goed in elkaar en past perfect in het Star Wars-universum. Ook zorgen de indrukwekkende beelden en de prachtige muziek en geluidseffecten voor de ultieme Star Wars-ervaring. Helaas is het wel wat aan de korte kant, want een beetje gamer heeft maar vier uur nodig om het te voltooien. Daardoor maakt het verhaal ook regelmatig grote stappen wat onsamenhangend kan overkomen. Ondanks dat is het een ervaring die je niet wilt missen.

Daarnaast is er ook nog een Arcade-modus. Deze is alleen te spelen, maar kan ook co-op. Het is eigenlijk bedoeld als voorbereiding op de multiplayer-modi en bevat verschillende verhaalmissies voor zowel de Dark als de Light side. Het voltooien van deze opdrachten geeft je de nodige beloningen die je kunt gebruiken voor het aanschaffen van Heroes en sterker maken van je Star Cards. Na een x aantal potjes moet je wel een tijd wachten om weer items te kunnen verdienen, iets dat niet echt hoort bij een AAA-titel. Ondanks dat is het nog steeds een leuke modus, zeker als je nog niet klaar bent voor het online geweld.

Multiplayer vormt het grootste onderdeel van Star Wars Battlefront 2. Er zijn verschillende modi, maar in de kern zijn er maar twee. In de eerste kruip je in de huid van een soldaat of Hero en neem je het samen op tegen de nodige tegenstanders. Dit kan tot veertig man tegelijk (Galactic Assault), maar ook een kleinere groep is mogelijk (Heroes vs Villains). Genoeg mogelijkheden, maar het is vooral de vlotte gameplay en de heerlijke besturing die de multiplayer zo goed maken.

De tweede modus draait om luchtgevechten (Starfighter Assault) en dat is iets wat in het eerste deel niet mogelijk was. Voer met je team verschillende opdrachten uit of ga gewoon de strijd aan met elkaar. Ook hier zit de gameplay weer erg goed in elkaar en met name de opdrachten zijn erg leuk. Dat komt, omdat je echt een doel hebt en niet dom aan het schieten bent. Ook de besturing van je voertuig is erg goed, waardoor je ook echt het idee hebt dat je de volledige controle hebt.

Wat betreft gameplay, graphics en geluid zit Star Wars Battlefront 2 erg goed in elkaar, maar er is niet voor niets zoveel kritiek. Dat is deels te danken aan de eerdergenoemde lootcrates, maar het progressiesysteem gaat ook niet vrijuit. Het kost namelijk enorm veel tijd om alle Heroes en luchtschepen te verkrijgen en om alle personages te voorzien van de hoogste upgrades. Je zult dus de nodige uurtjes in de game moeten stoppen wil je dat bereiken. Maar waarschijnlijk is het 90% van de gamers daar helemaal niet om te doen.

Star Wars Battlefront 2 was al veroordeeld voor de officiële release en dat is niet terecht. Grafisch gezien is het enorm indrukwekkend. Ook de campagne is, hoewel te kort, een Star Wars-ervaring die je niet snel zult vergeten. De gameplay is geweldig in alle modi en daar draait het om. Starfighter Assault pakt erg goed uit en is echt een toevoeging. Het progressiesysteem is te langzaam wanneer je alles vrij wilt spelen, maar er zullen maar weinig mensen zijn die dit ambiëren. Zolang het pay2win-principe niet terugkomt, is Star Wars Battlefront 2 echt enorm de moeite waard.