Doorgaan naar artikel
Far From Noise
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Far From Noise is een erg bijzondere ervaring. De minimalistische gameplay zorgt ervoor dat je volledig op kunt gaan in de beleving die je een nacht zal geven om nooit te vergeten.

Soms kom je van die spellen tegen waarvan je eigenlijk niet weet wat je ermee aanmoet, Far From Noise is zo’n titel. Je begint terwijl je met je auto op het randje van een klif heen en weer aan het schommelen bent en het dus maar de vraag is of de wagen de goede kant op valt. Terwijl je nadenkt over hoe je hier terecht bent gekomen, verschijnt er een eland, waarmee je vervolgens een filosofisch gesprek voert dat je de hele nacht zal bezighouden.

Dit gesprek is dan ook de basis van de gameplay die uit niets meer bestaat dan het maken van keuzes. Er wordt niet gelopen, er gebeuren geen spectaculaire dingen. Alles draait om jou, de eland en de situatie waarin je je bevindt. Gelukkig is dit op een dermate originele manier uitgewerkt dat je je nergens zult vervelen.

Gedurende de nacht passeren vele onderwerpen de revue, vaak gestart door iets dat rondom je auto gebeurt. Zo krijg je naast de eland nog een aantal andere creaturen op bezoek die elke keer weer voor nieuwe gespreksstof zorgen. De inhoud hiervan varieert van grappig tot bizar tot diep filosofisch, terwijl het nergens echt te zweverig wordt. Het blijft ten allen tijde boeiend, ook doordat elk onderwerp niet al te lang blijft hangen.

De gesprekskeuzes die je maakt zorgen niet voor extreme verschillen in het verhaal dat je beleeft. Deze zijn er dan ook vooral om het personage in de auto vorm te geven. Zo kun je vaak cynisch, nonchalant of juist erg geïnteresseerd reageren zonder dat dit uitmaakt voor de reactie van je gesprekspartner. Het maakt echter wel dat je op een andere manier naar de hoofdpersoon gaat kijken.

Audiovisueel is de game bijzonder sfeervol. Het voelt alsof je naar een schilderij zit te kijken waarin de details continu veranderen. Dit wordt ondersteund door sfeervolle dromerige muziek die ervoor zorgt dat je aan de buis gekluisterd blijft. Het gesprek zelf is niet van audio voorzien, wat de ervaring eigenlijk alleen maar ten goede komt. Vergelijk het met een boek, waarin je de stemmen van de personages ook zelf invult.

Far From Noise is iets dat je eigenlijk vooral eens moet spelen om het te begrijpen. Het voelt meer als een spirituele belevenis dan als een game, wat het lang niet voor iedereen geschikt maakt. Ben je echter op zoek naar een bijzondere ervaring dan ben je hier aan het juiste adres.