Doorgaan naar artikel
Better Call Saul seizoen 3
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Better Call Saul herintroduceert een bekend personage, maar laat deze niet de volledige serie kapen. Het is nog steeds een slim geschreven en unieke advocatenserie en daarnaast ook een sterke Breaking Bad-prequel.

Better Call Saul seizoen 3 is nu verkrijgbaar op Blu-ray en DVD.

Het vorige seizoen van Better Call Saul eindigde met een grote cliffhanger, maar toch werd er al een duidelijke hint gegeven voor wat ons nog te wachten stond. De beginletters van alle afleveringen bleken namelijk een anagram voor “Fring’s Back”, waarmee duidelijk werd gehint naar de terugkeer van Breaking Bad-uitblinker Giancarlo Esposito. Dit was niet helemaal een verrassing meer, zeker niet voor ons: in 2015 spraken we de acteur over zijn legendarische rol als Gustavo Fring en destijds gaf hij aan erg graag terug te willen keren als de malafide eigenaar van een fried-chicken-restaurantketen.

Jimmy McGill (Bob Odenkirk) heeft zichzelf zwaar in de nesten gewerkt door de immer voortdurende strijd met zijn broer Chuck (Michael McKean). Hij dreigt zijn advocatenlicentie kwijt te raken, waardoor ook zijn partnerschap met Kim Wexler (Rhea Seehorn) op het spel komt te staan. Ondertussen verergeren ook de problemen van Mike Ehrmantraut: hij raakt verwikkeld in een kartelstrijd tussen Don Hector Salamanca (Mark Margolis) en Gustavo Fring (Giancarlo Esposito).

Better Call Saul seizoen 3 Foto: Michele K. Short

Bij de herintroductie van Gus Fring zou je verwachten dat dit geliefde personage een dominante rol gaat spelen, maar dat is niet het geval. De kippenfrituurder wordt spaarzaam ingezet en je blijft verlangen naar meer. De serie focust nog steeds op de transformatie van Jimmy McGill naar Saul Goodman en dat is maar goed ook. De lekker vlot en slim geschreven escapades van de louche advocaat vormen nog steeds een stevige fundering voor de bewandelde zijpaden. Better Call Saul is hierdoor naast een sterke Breaking Bad-prequel ook een uitstekende en bijzondere advocatenserie, zelfs al staat geen van de castleden op het punt om met een prins te trouwen.

De relatie tussen Jimmy en zijn broer Chuck speelt nog steeds een belangrijke rol en lijkt in dit seizoen een hoogtepunt te bereiken. Op precies het juiste moment: het gekibbel tussen de twee begint inmiddels bekend terrein te worden en staat de verhaalprogressie in de weg. Gelukkig is er ook nog de verhaallijn van Mike, die weer op verschillende manieren in contact komt met het kartel. Dit personage wordt slim gebruikt om bekende elementen uit Breaking Bad te herintroduceren. Wel is de samenhang dit seizoen minder sterk: Jimmy en Mike hebben elk hun eigen verhaal en echte raakvlakken komen eigenlijk amper voorbij. Toch zijn beide kanten interessant genoeg om ook op zichzelf te staan. Niet in de laatste plaats omdat we er vertrouwen in hebben dat de echte confrontatie nog wel gaat volgen: er is nog genoeg om naar uit te kijken.