Doorgaan naar artikel
Xbox One X
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Microsoft heeft de beloftes over de Xbox One X meer dan waargemaakt. Voor een prima prijs-kwaliteitsverhouding heb je een console die razendsnel is en prachtige beelden levert op een 4K-tv. Wel hopen we in de toekomst meer exclusieve games te zien in het aanbod.

De laatste jaren wordt gamen op hoge resolutie steeds meer een eis in plaats van een extra. Verschillende termen zoals HD, QHD en HDR vliegen ons om de oren, maar wanneer we over 4K praten, zijn we het er allemaal over eens dat het prachtig is. Sony doorbrak deze exclusiviteit voor pc-gamers door de PlayStation 4 Pro te presenteren. En nu wordt het uiteindelijke resultaat van Project Scorpio gepresenteerd: de Xbox One X. Het vlaggenschip van Microsoft staat klaar om een nieuwe toegankelijke wereld te openen voor console-liefhebbers.

De Xbox One X is een strakke, zwarte console met aan de voorkant twee knoppen en een USB-poort. Aan de achterkant vinden we nog verschillende aansluitingen, waaronder twee USB-poorten, een HDMI-in, een HDMI-out en een ethernetpoort. Onder de motorkap zit een stevige cpu met acht Jaguar-cores en maar liefst 12GB ddr5-geheugen, iets waar Microsoft zeker niet op bespaard heeft. De 1TB harde schijf is wat aan de krappe kant doordat veel games tussen de 50 en 100GB groot zijn. Bij de One X komt een standaardcontroller die prettig in de hand ligt. Wel is het teleurstellend dat deze in plaats van een oplaadbare accu, standaard met batterijen wordt geleverd. Dat is toch iets wat niet meer van deze tijd is.

Xbox One X

De hamvraag is natuurlijk of de Xbox One X het waarmaakt als krachtigste console op de markt. Als je in het bezit bent van een 4K-televisie en enkele Xbox enhanced games, kun je deze vraag volmondig met ja beantwoorden. De beelden liegen er niet om en zijn ontzettend mooi. Dit is vooral merkbaar bij het realistisch ogende Forza Motorsport 7. Ook andere games, zoals Gears of War en Banjo Kazooie zien er dankzij super-sampling prima uit. De rekenkracht van de console merk je ook doordat spellen prima draaien zonder grote prestatieproblemen. Daarnaast gaat het opstarten razendsnel en voelt de interface soepel en prettig aan.

Op het gebied van games valt nog te betwisten of de console het aanschaffen waard is. Er is behoorlijk wat keuze in de Microsoft Store dankzij Xbox Live Gold, Game Pass en EA Access. Vooral Game Pass is de moeite waard omdat deze een ruime keuze biedt uit Xbox One en Xbox 360-spellen en de eerste 14 dagen gratis is. En hoewel de spellen in 4K zeker de moeite waard zijn, ontbreken de echte exclusives zoals Sony ze wel heeft. Gelukkig is de One X een kandidaat met veel potentie hiervoor dankzij de krachtige hardware. Een spel die het goede voorbeeld geeft is bijvoorbeeld Rare’s Sea of Thieves.

Xbox One X

De Xbox One X is een console die een statement op de markt weet te maken dankzij de indrukwekkende specificaties en waargemaakte beloftes als het om 4K-gaming gaat. Uiteraard hangt dit wel af van de games en we hopen in de toekomst iets meer exclusieve spellen te zien, aangezien dit nog wel tekortschiet. De One X is dan ook echt de moeite waard wanneer je in bezit bent van een 4K-tv en alles uit de kast wilt halen. Met een prijs van € 499,00 is dit misschien wel de beste prijs-kwaliteitsverhouding als het gaat om gamen op hoge resolutie.