Doorgaan naar artikel
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Algemeen manager / Public Relations
Profiel

De iPhone X is alweer enkele weken op de markt en het is dus tijd voor een oordeel. Voor het eerst kost het goedkoopste model van een Apple-telefoon meer dan 1.000 euro en het is de vraag of de techgigant daar echt mee wegkomt, of dat het toestel dit keer echt te duur is.

De meest opvallende en belangrijkste vernieuwing is het scherm. Het 5.8″ Super Retina HD-scherm is de echte reden om de iPhone X te halen. De grote van het scherm is uiteraard belangrijk, maar de technologie erachter overtuigt vanaf het eerste moment. Een combinatie van HDR en OLED zorgt ervoor dat alles wat wordt getoond er direct van afspat. Zwart is bijvoorbeeld echt zwart en foto’s die met een eerdere iPhone zijn gemaakt, lijken ineens vele malen mooier.

Natuurlijk kijken we tegenwoordig vooral films en series op telefoons. Ook hiervoor zijn de nieuwe technologieën perfect. Het kijken van een serie op bijvoorbeeld Netflix zal keer op keer een plezier zijn. En dankzij de True Tone-technologie, die de kleuren aanpast aan de omgeving, ziet dit er nog beter uit. Een veel gehoord punt van kritiek is dat het scherm boven niet recht is, maar wordt onderbroken door de camera, de sensoren en het boxje. Ons stoort dit echter helemaal niet. Door de verplichte icoontjes naar boven te plaatsen, heeft de telefoon nog meer ruimte qua beeldscherm.

Naast een volledig scherm aan de voorkant, is ook het ontwerp van de achterkant aangepast. Bijna de volledige telefoon bestaat uit glas. Dat zorgt ervoor dat, volgens verschillende testen, de iPhone X de meest breekbare telefoon ooit is. Het vervangen van het scherm is ongeveer net zo duur als een gemiddelde tweedehands iPhone 6S. Helaas moet hierdoor het prachtige uiterlijk weggestopt worden in een hoesje. Dat is wel echt een minpunt en het aandachtspunt voor alle fabrikanten om in de toekomst te verbeteren.

Omdat de hele voorkant bestaat uit scherm heeft Apple de alom bekende homeknop moeten verwijderen. Als vervanger om je telefoon te ontgrendelen is FaceID toegevoegd.  Met baard, bril, muts of sjaal, de telefoon herkent eigenlijk altijd je gezicht. Wat dat betreft werkt dit een stuk aangenamer dan de vingerafdrukscanner, die bij natte of vette vingers al veel moeite had.

iPhone X

De laatste opvallende nieuwe functie is het draadloos kunnen opladen van je telefoon. Wanneer je een dergelijke oplader aanschaft heb je geen losse kabel meer naast je bed. De speciale accessoire kan altijd op dezelfde plek liggen, terwijl je je telefoon er voor het slapen oplegt. Wat daarnaast vooral fijn is, is dat de batterij weer een beetje beter werkt. In combinatie met bijvoorbeeld een Apple Watch en veelvuldig gebruik gaat de telefoon toch een dag mee.

Feit blijft dat de iPhone X een dure telefoon is, maar in combinatie met een abonnement ben je vaak wel iets goedkoper uit. Verspreid over twee jaar is het toestel namelijk prima betaalbaar. Daarnaast krijg je bij de meeste providers zoals T-Mobile 100 euro korting op het toestel.