Doorgaan naar artikel
Festival Friday: de Pinkpop 2018 headliners
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Hoewel het festivalseizoen nog wel even van ons verwijderd is, betekent dat niet dat er geen nieuws is op dit gebied. In de komende Festival Fridays zullen we verschillende festivals onder de loep nemen en aandacht geven aan de namen die inmiddels bekend zijn. Deze week is het de beurt aan de Pinkpop 2018 headliners.

Het festival met de befaamde baas Jan Smeets heeft als een van de weinige al haar hoofdacts al bevestigd voor het komende seizoen en ditmaal zullen vooral de bezoekers die van rockmuziek houden in hun handen wrijven.

Pearl Jam

26 jaar na de befaamde sprong vanuit de televisie-kraan van Pinkpop is de grootste wens van de organisatie eindelijk weer op het hoofdpodium te vinden. Al zo’n beetje sinds dat optreden gonst het jaarlijks weer van de geruchten over de terugkeer van Pearl Jam. In de tussentijd is de band al wel een aantal keren in Nederland geweest, maar niet op het heilige podium van Landgraaf. Voordat de heren Pinkpop aandoen staan ze nog drie dagen eerder in de Ziggo Dome, wat de glans van de terugkeer er wel een beetje afhaalt.

Niettemin is Pearl Jam wel een droomheadliner voor ieder festival. De band die draait om frontman Eddie Vedder kennen we van hits als “Alive”, “Black” en “Jeremy” die op het legendarische debuutalbum Ten staan dat al in 1991 werd uitgebracht.

Een bericht gedeeld door Pinkpop Festival (@pinkpopfest) op

Foo Fighters

Net als aan de vorige groep zit er ook aan de terugkeer van Foo Fighters een bijzonder verhaal. Zij waren namelijk als afsluiter van de 2015-editie geprogrammeerd, totdat leadzanger Dave Grohl twee dagen daarvoor onfortuinlijk zijn been brak tijdens een optreden. We kennen allemaal de beelden nog waarin hij gewoon blijft optreden ondanks zijn pijnlijke val.

Met klassiekers als “The Pretender”, Learn to fly” en “Everlong” staan de Foo Fighters garant voor een optreden vol rock en de bijbehorende mosh-pits. Afgelopen september hebben zij een nieuw album uitgebracht genaamd Concrete and Gold.

Bruno Mars

Deze artiest is een beetje een vreemde eend in de bijt als je kijkt naar de andere twee oude rock-giganten. Bruno Mars, onlangs nog genomineerd voor meerdere Grammy’s, past meer in het rijtje van Pharell Williams die Pinkpop 2015 in plaats van de Foo Fighters afsloot. Dat neemt niet weg dat hij al een tijdje meegaat en moeiteloos in de lijn past die het festival de laatste jaren heeft ingezet: popmuziek, zonder de oude Pinkpop-ganger teveel tegen het hoofd te stoten. Bruno kennen we onder meer van “Grenade” en de gigantische hit “24k Magic”.

Wat betreft de drie headliners staat ons wederom een prima Pinkpopjaar te wachten. Hoewel we onze twijfels hebben bij afsluiter Bruno Mars, gaat ons hartje van de combinatie Pearl Jam en Foo Fighters behoorlijk sneller kloppen. Wat er verder nog op het festival zal gaan komen is nog even de vraag. Traditioneel wordt de hele line-up bekend gemaakt in een speciaal pers-evenement in februari. Wij zijn erg benieuwd wat Pinkpop ons verder nog gaat bieden.