Doorgaan naar artikel
Bad Santa 2
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

Bad Santa 2 is een opvolger volgens het boekje en dat is in dit geval ook niet zo erg. Ondanks de grove humor blijkt het toch een kerstfilm met een goed hart die prima in elkaar zit.

Het eerste deel werd in 2003 onverwacht goed ontvangen en is nog altijd een van de leukere kerstfilms met een zwartgallig randje. Nu is het dan tijd om opnieuw kennis te maken met Willie (Billy Bob Thornton, Fargo, Whiskey Tango Foxtrot) en zijn kompaan Marcus (Tony Cox, Spaceballs,  Me, Myself & Irene), de assistent met dwerggroei die hem wederom bijstaat in Bad Santa 2. Ditmaal wagen zij een poging om een charitatieve instelling van haar financiële reserves te beroven. Maar alles dreigt in de soep te lopen wanneer plots de moeder van Willie ten tonele verschijnt.

Foto: Entertainment One Benelux

Waar de eerste Bad Santa behoorlijk origineel was, borduurt het tweede deel daar vooral op voort. De hoofdrolspelers zijn een stukje ouder geworden, maar nog steeds geen spat verandert. Dat betekent dus veel grove humor, onbenullige grappen en weinig subtiliteit. Gelukkig wordt ook de kerstboodschap niet vergeten, waardoor de film ondanks zijn onbenulligheid toch nog een warm karakter heeft.

Cinematografisch is het allemaal niet erg bijzonder, zonder daarbij slecht te worden. Het zijn de acteurs die de film uiteindelijk van zijn charme voorzien. Billy Bob Thornton is in topvorm, net als Willie Cox en ook Kathy Bates, als moeder van Willie, zet een prima prestatie neer . Dat is mede te danken aan het schrijfwerk van regisseur Mark Waters (Mean Girls, Freaky Friday). Hij heeft de personages in de film genoeg diepte gegeven om geloofwaardig over te komen, waardoor je zowaar sympathie opbouwt voor deze vuilbekkende dieven die toch stiekem gevoeliger zijn dan ze denken.

Bad Santa 2 is minder origineel dan de eerste film en is in alle opzichten een opvolger volgens het boekje. Dat pakt in dit geval niet slecht uit en liefhebbers van de vorige film zullen zich ook wederom prima vermaken met dit tweede deel. Billy Bob Thornton steelt de show met zijn vertolking van lompe en onbeholpen dief en zorgt ervoor dat je wederom anderhalf uur gevuld hebt deze kerst. Al is het dan wel verstandig om de kinderen even naar buiten te sturen.