Doorgaan naar artikel
The Emoji Movie
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

?

The Emoji Movie is nu verkrijgbaar op Blu-ray en DVD.

Je wist al dat speelgoed een eigen leven leidt wanneer je niet kijkt, dat LEGO-figuurtjes op grote avonturen gaan en dat videogamepersonages elkaar bezoeken als de arcadehal is gesloten. Nu is gebleken dat zelfs de Emoji’s in onze telefoon hun eigen emoties hebben. Tenminste, eentje dan.

Deze overwegend gele figuurtjes leven in Textopolis en wijden hun leven aan het hebben van slechts een enkele emotie. Alleen zo kunnen zij een overvalste blik tonen wanneer de telefoongebruiker een beroep op hen doet. Maar Gene (TJ Miller) is een uitzondering, hij is een meh-emoji die zijn gevoelens niet in bedwang kan houden. Hierdoor krijgt hij een conflict met de baas van het toetsenbord, Smiley (Maya Rudolph). Samen met Hi5 (James Corden), die is afgedankt nadat de ‘boks’ populair werd, moet Gene op zoek naar de hacker Jailbreak (Anna Faris). Alleen zij kan de broncode veranderen en Gene maken zoals het systeem hem wilt hebben.

Emoji Movie Foto: CTMG Inc.

De verhaalbeschrijving maakt al duidelijk dat The Emoji Movie veel thema’s behandelt die we al te vaak zien in hedendaagse animatiefilms. Je eigen identiteit zoeken, jezelf kunnen zijn en je eigenaardigheden omarmen; het zijn ongetwijfeld goede lessen voor kinderen. Helaas lijkt het ons dat zelfs de allerjongsten deze boodschap inmiddels wel zat zijn. Het is tijd voor iets nieuws. Ook helpt het niet dat The Emoji Movie exact dezelfde blauwdruk volgt als voorgangers als Toy Story, The LEGO Movie en Wreck-it Ralph, vooral omdat de uitwerking verre van goed is.

Het maken van een animatiefilm is doorgaans een jarenlang proces en in dit geval is dat van negatieve invloed. The Emoji Movie maakt veel verwijzingen naar bekende hypes, maar deze zijn grotendeels zeer gedateerd. Toevoegingen van apps als Candy Crush en Just Dance voelen meer als verkapte reclame dan scènes die echt iets bijdragen. Apps die dan wel voor iets enigszins interessants lijken te zorgen, zoals YouTube en Spotify, worden vervolgens weer erg snel gepasseerd. Het zorgt voor een overvloed aan momenten die zo afgezaagd zijn dat je ogen bijna uit hun kassen rollen. Verder willen we er ook eigenlijk geen woorden aan vuil maken, The Emoji Movie is gewoon ?.