Doorgaan naar artikel
The Dark Tower
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

De korte speelduur weerhoudt de film ervan echt interessant te worden. Er is te weinig uitleg en verdieping wat gezien het bronmateriaal niet nodig is. Wat overblijft zijn de actie en de acteerprestaties die wel prima in orde zijn.

The Dark Tower is nu verkrijgbaar op Blu-ray en DVD.

Toen bekend werd dat The Dark Tower verfilmd zou worden, sprongen veel Stephen King-fans een gat in de lucht. De enige langlopende reeks in het oeuvre van King die daarbij nog eens alle boeken verbindt zou zich prima lenen voor een mooie filmreeks. Maar toen bleek dat deze maar krap anderhalf uur zou duren begon men zich toch wat zorgen te maken en dat blijkt terecht te zijn.

Roland Deschain (Idris Elba, Star Trek: Beyond, Pacific Rim) is in een eeuwige strijd verwikkeld met Walter O’Dim (Matthew McConaughey, Interstellar, Gold), beter bekend als de man in het zwart. Deze wil de Donkere Toren vernietigen die het universum bij elkaar houdt. Roland is hiernaar onderweg wanneer hij Jake Chambers (Tom Taylor, The Last Kingdom) ontmoet, een jongen uit onze eigen wereld die de toegang naar de dimensie van Roland en Walter heeft gevonden.

The Dark Tower

Waar veel films problemen krijgen doordat ze te lang te zijn, begaat The Dark Tower de omgekeerde fout. De veel te korte lengte zorgt ervoor dat alles veel te weinig uitgediept wordt. Personages blijven te vlak, het wordt niet duidelijk wat er nou eigenlijk aan de hand is en wat de rol van de hoofdrolspelers is in het grote geheel. Qua plot is er genoeg ruimte om minstens drie uur te vullen en de vraag is waarom regisseur Nikolaj Arcel (Män som hatar kvinnor) deze tijd niet genomen heeft. Wat overblijft is een simpele actiefilm die op zich best vermakelijk is, maar nergens de potentie van het bronmateriaal benut.

De actie zelf ziet er dan wel weer prima uit en zeker de momenten waarop de personages terechtkomen in de voor hen onbekende dimensie is erg leuk opgezet. Ook qua geluid kan de film zich prima meten met de meeste Hollywood-blockbusters. Tot slot is ook het acteerwerk van de hoofdrolspelers meer dan in orde.

Het is jammer dat de korte speelduur The Dark Tower voor een groot deel om zeep helpt. Potentie is er namelijk genoeg gezien de hoeveelheid aan bronmateriaal dat er ligt. De komende jaren moeten er nog twee films en een serie verschijnen die het verhaal verder vertellen en de achtergronden uitdiepen. Maar dat maakt niet dat dit, ondanks de vermakelijke actie en het prima acteerwerk, een dikke aanrader is.