Doorgaan naar artikel
Festival Friday: Dauwpop 2018
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Nadat we in de afgelopen twee Festival Friday’s hebben gekeken naar de lineup van twee grotere, meerdaagse festivals, is het deze week tijd om aandacht te besteden aan een wat kleiner festival, namelijk Dauwpop 2018. Dit evenement wordt al sinds 1995 jaarlijks georganiseerd in de bossen bij Hellendoorn in Oost-Nederland. De laatste jaren is het steevast uitverkocht, dus het leek ons eens tijd om te kijken naar wat zij te bieden hebben komend seizoen.

Een bericht gedeeld door Dauwpop (@dauwpop) op

Kensington

Misschien wel de grootste band die Nederland te bieden heeft momenteel. Na afgelopen jaar een aantal keren achter elkaar de Ziggo Dome te hebben platgespeeld, is het in 2018 tijd voor hun grootste optreden tot nu toe in de Amsterdam Arena, wat ongetwijfeld weer uitverkocht zal raken. Wie niet zo houdt van dat massale gedoe, kan de band ook bekijken op Dauwpop, waar ze het hoofdpodium zullen afsluiten. In 2015 sloten zij deze stage ook al af met een vlammende set.

The Hives

Dit Zweedse vijftal is samen met The Strokes en The White Stripes een van de toonaangevende bands uit het begin van de jaren 00. Ze staan bekend om hun enthousiaste live-optredens en verschijnen altijd strak in pak op het podium. Naast Dauwpop is het enige andere Nederlandse festival dat de heren aandoen het Nirwana Festival in Lierop. We kennen hen onder andere van “Hate to say I told you so” en “Tick tick Boom”.

Lil Kleine

Ook aan de Nederlandstalige hiphop-fan is gedacht. Naast Boef en Jebroer komt ook Lil Kleine naar Dauwpop 2018. Bekend van ondermeer “Patsergedrag” en “Krantenwijk” is deze rapper misschien wel de belangrijkste Nederlandse artiest van het afgelopen jaar. Oorspronkelijk bekend van “Drank & Drugs”, is hij uitgegroeid tot een artiest die hit na hit aflevert.

Op dit moment is de lineup nog verre van compleet, maar gezien het feit dat ook Triggerfinger, Dotan, Paul Elstak en Heavn zijn aangekondigd, staat in ieder geval vast dat we weer een editie met veel variatie tegemoet gaan.

Dauwpop 2017

Een ander onderdeel waar de organisatie van Dauwpop altijd erg mee bezig is, is de beleving. Dit vertaalt zich in allerlei fraai ontworpen podia, maar ook op de rest van het terrein is enorm veel te ontdekken en te zien met misschien wel als hoogtepunt het Down the Glory Hole-podium. In deze ondergrondse bunker, die sterk doet denken aan de Tarantino-klassieker From Dusk Till Dawn, is het altijd weer een verrassing wat je tegenkomt, zowel qua personages als artiesten. Een aanrader als je het festival met een bezoekje vereert dit jaar!