Doorgaan naar artikel
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De Plantronics RIG 800HS is een zeer lichte draadloze headset die enorm comfortabel is, zelfs bij lange sessies. De kwaliteit van de audio is uitstekend, helaas is de bass wel wat aan de zwakke kant. De microfoon weet de meeste omgevingsgeluiden buiten te sluiten.

Plantronics bestaat al meer dan vijftig jaar. Zelfs de befaamde zin: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind.” van Neil Armstrong bereikte de aarde door middel van een Plantronics-headset. Al die kennis en ervaring hebben ze verwerkt in de Plantronics RIG 800HS, een draadloze headset voor de PlayStation 4.

Wat gelijk opvalt wanneer je de RIG 800HS voor het eerst uit de verpakking haalt, is het gewicht. Voor een draadloze headset is het behoorlijk aan de lichte kant. En dat is best indrukwekkend aangezien de accu zo’n 24 uur meegaat. Dit zorgt er ook voor dat het geschikt is voor lange sessies, want na een aantal uur merk je nog steeds niet dat je iets op je hoofd hebt. Ook de elastische binnenband draagt bij aan het draagcomfort. Bijna de complete bediening zit op de linker oorschelp met uitzondering van de equalizer. Erg handig, want zo hoef je niet constant te zoeken waar je wat moet instellen. De RIG 800HS heeft een knop om de headset aan en uit te zetten, volume te regelen en een om de verdeling tussen game- en chat-audio in te stellen. Vooral die laatste is er praktisch, omdat je dat bij de goedkopere modellen via de console zelf moet doen.

Het aansluiten van de headset gaat redelijk eenvoudig. De PlayStation 4 Slim heeft geen optische ingang, dus dat is een kwestie van het aansluiten van de USB-kabel. Wanneer je de PlayStation 4 Pro-versie hebt, kun je ook nog de optische kabel gebruiken. In de praktijk zou dit iets beter geluid moeten opleveren, maar wij hebben het verschil niet kunnen waarnemen. De kwaliteit van het geluid is in alle gevallen namelijk erg goed. Het enige punt van kritiek is eigenlijk de relatief zwakke bass. Gelukkig zit er wel een  equalizer-stand op die een iets zwaardere bass heeft, maar nog steeds tril je niet van de bank.

Naast het geluid van games is het natuurlijk ook belangrijk dat een headset een degelijke microfoon aan boord heeft. Dit is zeker aan de orde bij de RIG 800HS. De microfoon weet de meeste geluiden op de achtergrond te filteren, waardoor andere gamers je goed kunnen horen. Wanneer je de microfoon niet gebruikt, kun je deze eenvoudig omhoog klappen. Hierdoor schakelt deze gelijk uit. Erg makkelijk, want je hoeft geen extra handeling te verrichten.

De Plantronics RIG 800HS is een zeer lichte en comfortabele draadloze headset. De bediening is zeer eenvoudig en vanzelfsprekend. De kwaliteit van de audio is uitstekend, alleen de bass is iets aan de lichte kant. Het apparaat gaat zo’n 24 uur mee indien de accu vol is. Dit alles maakt de headset erg geschikt voor lange sessies. De microfoon is ook wat je ervan mag verwachten. Het weet het grootste gedeelte van de achtergrondgeluiden te filteren waardoor je een helder stemgeluid overhoudt. De Plantronics RIG 800HS is zeker een aanrader wanneer geld geen enkele rol speelt, want met een prijs van rond de € 160 is het natuurlijk niet de goedkoopste.