Doorgaan naar artikel
Tado slimme thermostaat
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

De Tado slimme thermostaat is een uitstekende keus voor wie op zoek is naar verwarmingsautomatisering thuis. De opties die worden geboden zijn ruim voldoende en zeker de geofencing zorgt voor een hoop gemak en besparing. Tel daarbij de eenvoudige installatie en je hebt een product dat we alleen maar aan kunnen raden.

In navolging van partijen als NEST en Honeywell komt ook het Duitse Tado met producten om de temperatuur in je huis te regelen. Wij probeerden de Tado slimme thermostaat en keken of dit een goede keuze is voor iemand die wat verwarming-intelligentie aan zijn huis wil toevoegen.

De installatie van de Tado slimme thermostaat is een fluitje van een cent en zal voor de meeste enigszins technisch aangelegde personen geen moeite kosten. Op de website van de fabrikant staan voor elke situatie duidelijke omschrijvingen, die je binnen een half uurtje het apparaatje helpen te installeren. Mocht je het toch niet zelf aandurven, dan zitten er in de starterskit ook materialen voor een externe installateur, zodat ook deze meteen aan de slag kan.

Foto: Tado

Naast de thermostaat zal er ook een bridge geïnstalleerd moeten worden die helaas niet draadloos is en voeding via usb of de meegeleverde adapter nodig heeft. De bridge is gelukkig wel klein, zodat hij makkelijk uit het zicht te plaatsen is. Daarna is het tijd om op de Tado-site een account aan te maken en kan het instellen van je thermostaat beginnen.

Ook dit is zo gepiept, na het installeren van de app kun je een schema instellen waarbij je kunt aangeven wanneer de verwarming een gewenste temperatuur moet halen. Het mooie daarbij is dat de Tado ondersteuning heeft voor geofencing. Kort gezegd weet de thermostaat wanneer je thuis bent en wanneer niet. Dit heeft als voordeel dat de temperatuur automatisch omlaag wordt gezet als je niet thuis bent, wat natuurlijk voor de nodige besparing zal zorgen. Je hoeft je niet langer druk te maken over het uitzetten van de verwarming als je een paar dagen van huis bent. Daarnaast merkt de Tado, wanneer je dichter bij huis komt. Hij zal vast beginnen met voorverwarmen, zodat je in een lekker warm huis binnenkomt. Belangrijk is wel dat alle personen in je huis gekoppeld zijn met de thermostaat, anders kon het wel eens zeer vervelend worden voor de achterblijvers.

Verder kun je met de app overzichten bekijken, handmatig de temperatuur aanpassen en instellen of je voor een eco-, balans- of comfort-schema gaat voor het geval je de deur uitgaat. Afhankelijk van de instelling zal je huis de gewenste temperatuur bereiken nadat je thuiskomt of al voordat je thuiskomt. Dit werkt verder prima en het overzicht geeft je een goed overzicht van je verbruik.

Tado slimme thermostaat Foto: Tado

Tot slot biedt de Tado ondersteuning voor alle gangbare platformen. Zowel Homekit, Amazon Alexa, Google Assistant als IFTT worden ondersteund. De ervaring leert echter dat je met de eigen Tado-app je je huis het beste regelt.

Ben je op zoek naar een slimme thermostaat dan is de Tado slimme thermostaat een uitstekende keuze. Alles wat je nodig hebt om je huis te regelen op het gebied van temperatuur is aanwezig en zeker de geofencing levert je een hoop gemak op. Daarnaast biedt de fabrikant ook nog eens slimme radiatorknoppen ter uitbreiding aan, zodat je de verwarming zelfs per zone kunt regelen.