Doorgaan naar artikel
Muziekservice Maandag: Spotify en Apple Music vergeleken
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

De komende weken gaan we op maandag een kijkje nemen naar de op dit moment grootste online muziekdiensten. Spotify is in ons kleine kikkerlandje zonder twijfel de grootste, maar ook Apple probeert ons sinds een paar jaar te verleiden met haar service. Wij hebben Spotify en Apple Music vergeleken en zetten de grootste voors en tegens voor je op een rijtje. Zo gaan we je helpen om de voor jou meest geschikte muziekdienst te kiezen.

Deze week zullen we ons als eerste focussen op de desktopapplicaties die beide diensten te bieden hebben en wat ze ons zo op het eerste oog te bieden hebben.

Spotify

De desktopapplicatie van de Zweedse dienst komt in stemmig zwart en geeft je meteen bij binnenkomst een ruime keuze uit afspeellijsten, nieuwe releases en nieuwe ontdekkingen op basis van je luistergedrag. Ook zijn in de balk aan de linkerkant meteen je eigen afspeellijsten te benaderen en muziek van artiesten die je in het verleden hebt beluisterd te zien.

Een ander ding dat opvalt aan de zijkant zijn je Daily Mixes. Dit zijn oneindige afspeellijsten gebaseerd op genres waarin je geïnteresseerd bent. Eerder geluisterde nummers worden afgewisseld met nog onbekende wat maakt dat dit een erg prettige manier is om nieuwe muziek te ontdekken en ondertussen niet al te veel het vertrouwde achter te laten.

Naast de suggesties kun je bovenaan de applicatie meteen beginnen met zoeken waarbij al tijdens het typen de resultaten op je scherm worden getoverd. Dit werkt erg praktisch en vaak heb je al na enkele letters hetgeen te pakken waarnaar je op zoek bent.

Apple Music

Om de tegenstelling maar meteen duidelijk te maken overheerst binnen Apple Music voornamelijk de kleur wit. Gebruikers van iTunes zullen al snel gewend zijn aan de weergave die de dienst biedt. Omdat de dienst geïntegreerd is met iTunes hebben gebruikers hiervan al meteen een klein voordeel: beide muziekbibliotheken worden samengevoegd tot een grote, waardoor je eigen collectie wordt uitgebreid met die van Apple Music.

Bij binnenkomst vallen meteen de tabbladen op. “Bibliotheek” voor je eigen muziek, “Voor Jou” toont muziek op basis van je voorkeuren en “Ontdekken” is de plek waar je naartoe moet voor nieuwe muziek. Tot slot is er de tab “Radio” waarin verschillende radiozenders te beluisteren zijn, waaronder het met veel bombarie aangekondigde Beats 1.

Wat daarnaast opvalt is de aanwezigheid van ontzettend veel cover-art. Apple Music is duidelijk ontworpen voor muziekliefhebbers en geeft dan ook echt het gevoel dat je door een gigantische platenkast aan het bladeren bent. Helaas gaat dit wel iets ten koste van de effectiviteit. Door de vele grote afbeeldingen is er minder ruimte over op het scherm en heb je het gevoel snel de weg kwijt te raken.

Het zoeken werkt op een vergelijkbare manier als Spotify. Ook hier krijg je tijdens het zoeken suggesties te zien waarbij je over het algemeen zeer snel de muziek te pakken hebt die je zoekt.

Conclusie

Waar de desktopapplicatie van Apple Music er qua looks met de prijzen vandoor gaat is Spotify over het algemeen wat effectiever. De soberdere interface waarin wel een aantal slimme keuzes zijn gemaakt zorgen ervoor dat je ten allen tijde snel bij de muziek die je zoekt bent en dat is waar het uiteindelijk voor de meeste mensen om draait.