Doorgaan naar artikel
Muziekservice Maandag: Spotify en Apple Music op mobiel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

De komende weken gaan we op maandag een kijkje nemen naar de op dit moment grootste online muziekdiensten. Spotify is in ons kleine kikkerlandje zonder twijfel de grootste, maar ook Apple probeert ons sinds een paar jaar te verleiden met haar service. Wij hebben Spotify en Apple Music vergeleken en zetten de grootste voors en tegens voor je op een rijtje. Zo gaan we je helpen om de voor jou meest geschikte muziekdienst te kiezen.

Nadat we vorige week naar de desktopapplicaties hebben gekeken, zullen we ons deze keer focussen op de mobiele varianten die beide partijen bieden. We kijken dan naar zowel de tablets als telefoons.

Spotify

Net als bij de desktopapplicatie gaan ook de mobiele versies uit van zwart als basiskleur. Op de homepagina worden als eerst je Daily Mixes getoond en daaronder is ruimte gemaakt voor wat je onlangs hebt afgespeeld. De tablet-versie heeft geen ruimte gemaakt voor een homepagina en hier begin je in “bladeren”, waarop voornamelijk afspeellijsten worden aangeboden. In beide gevallen is dit een prima vertrekpunt voor je muzikale avontuur, al is de interface meer functioneel dan fraai.

Onderin het scherm vinden we de opties om te zoeken, een radiostation te starten of naar je eigen bibliotheek te gaan waar je je eigen afspeellijsten kunt vinden. Ook hier valt weer op dat dit simpele lijstjes zijn met weinig poespas. Dit zorgt er echter wel voor dat alles lekker responsief is en dat je snel overal bent waar je wilt zijn.

Wanneer je een nummer aanklikt, verschijnt onderin het scherm een balkje waarop je kunt klikken om de vergrote weergave te tonen. Vanuit deze weergave is het mogelijk om je muziek te casten naar zowel Chromecast-apparaten als airplay. Dat is opvallend aangezien airplay ontbreekt in de desktopapplicatie. Dat je eerst naar de vergrote weergave moet om te casten, is een klein minpuntje: zeker bij de tablet-variant is er meer dan genoeg ruimte om dit vanuit de hoofdinterface te doen.

Apple Music

Spotify en Apple Music op mobiel

Meteen zien we weer het duidelijke verschil met de filosofie van de Spotify-applicaties. Ook hier wordt je meteen verblijd met grote afbeeldingen van artiesten en albumcovers, waardoor je meteen zin krijgt om te luisteren. Ook wordt hier duidelijk dat Apple op een wat bredere ervaring richt, aangezien er ook meteen ruimte wordt gemaakt voor videos en interviews, iets dat bij Spotify ontbreekt.

Onderin de interface zien we dezelfde keuzes als bij de desktopapplicatie: Bibliotheek, Voor jou, Ontdekken en Radio. Daarnaast is er ruimte gemaakt voor de zoekfunctie. Zoals gezegd verschilt de radiofunctie van Apple Music iets met die van Spotify, aangezien Apple een aantal eigen radiostations aanbiedt naast degene gebaseerd op je luistervoorkeuren.

Het afspelen werkt op een vergelijkbare manier als bij Spotify. Wanneer je op een nummer klikt, verschijnen onderin de knoppen om het afspelen te bedienen, samen met de albumcover. Ook hier moet je op het balkje klikken om de vergrote weergave te tonen. In de tablet-versie zal de vergrote weergave niet als een volledig scherm openen, wat op zich prima is. Het is alleen een beetje vreemd dat met de overgebleven ruimte niets wordt gedaan. Vanuit de vergrote weergave is het mogelijk om je muziek te casten naar andere apparaten. Een erg belangrijk minpunt hierbij is wel dat Apple Music geen ondersteuning biedt voor Google’s Chromecast!

Concluderend zijn wij meer fan van de benadering van Apple Music dan die van Spotify. De apps zien er een stuk fraaier uit en waar er bij de desktopapplicaties nog verschil was in effectiviteit, valt dit bij de mobiele versies weg. Mocht je echter afhankelijk zijn van een Chromecast om je muziek te streamen, dan heb je eigenlijk alleen Spotify als keuze.