Doorgaan naar artikel
It
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Conclusie

It heeft twee kanten. Aan de ene kant is er de uitstekende setting, de prima acteerprestaties en het mooie coming of age-verhaal. Helaas stelt de nieuwe Pennywise wat teleur en is de film niet zo eng als we hadden gehoopt.

Het dorpje Derry wordt geteisterd door kinderen die op mysterieuze wijze verdwijnen. Wanneer een groepje buitenbeentjes, de ‘Losers Club’ genaamd, erachter komt dat een monster in de gedaante van de clown Pennywise de dader is, besluiten ze actie te ondernemen om het kwaad eens en voor altijd te stoppen.

It is gebaseerd op het gelijknamige boek van de beroemde Britse schrijver Stephen King. In de jaren ’90 was er al een tv-serie die dit verhaal op het scherm vertelde en waarin vooral de rol van Tim Curry als Pennywise nog steeds wordt geroemd. Weet deze herziening net zulke hoge ogen te gooien als de serie destijds?

Foto: Warner Bros. Pictures International

Het antwoord hierop is tweeledig. Aan de ene kant zijn er de prima speciale effecten, de flink betere acteerprestaties en het feit dat de film een stuk moderner aanvoelt. Bij het acteerwerk valt vooral de ‘Losers Club’ op. Zeker de rollen van Richie Tozier (Finn Wolfhard) en Bill Denbrough (Jaeden Lieberher) worden met verve gespeeld.

Wat de film erg goed doet, is het neerzetten van de juiste sfeer. Het speelt zich af in de jaren ’80 en de makers hebben duidelijk naar de succesvolle Netflix-serie Stranger Things gekeken. Alles aan It doet hier namelijk aan denken. Het sterkste voorbeeld is waarschijnlijk de iconische fietsen waarop de jongeren zich verplaatsen. De meer dan uitstekende soundtrack doet de rest.

Hetgeen It een beetje opbreekt is dat de film gewoonweg niet zo eng is. Regelmatig wordt er geprobeerd om een jump-scare te veroorzaken, maar deze missen vaak hun uitwerking. Ook voelt de Pennywise van Bill Skarsgård lang niet zo dreigend als de uitvoering van Tim Curry, ondanks de zeker wel imponerende verschijning van de clown.

We zitten uiteindelijk in tweestrijd wat betreft It. Aan de ene kant is het een uitstekende film die qua setting en sfeer heerlijk wegkijkt. Aan de andere kant is de film helaas niet zo eng als dat we stiekem hadden gehoopt.