Doorgaan naar artikel
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Marooners biedt doldwaze party-avonturen die op uiteenlopende wijzen kunnen worden beleefd. Het is niet de meest uitgebreide of complete party-game, maar voor het zachte prijsje van €9,99 een absolute aanrader.

Gamers die graag samen met vrienden op de bank vertoeven, zijn het beste af met de aanschaf van een Nintendo Switch. Toch is dit niet altijd het geval: hoewel veel grote games geen ondersteuning voor split-screen meer bieden, verschijnen er nog wel leuke indie-titels die uitermate geschikt zijn voor lokale multiplayer. Eén zo’n titel is Marooners, een partygame die op verschillende manieren gespeeld kan worden. De creatie van Nederlandse bodem verscheen eerder voor de pc en is nu ook verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Marooners biedt een verzameling minigames, vergelijkbaar met bekende titels als de Mario Party-reeks. Maximaal zes spelers kunnen tegelijk met deze spellen aan de slag, of zij zich nu in dezelfde ruimte bevinden of via een internetconnectie zijn verbonden. De spellen van de partymode zijn simpel van opzet, maar wel lekker gevarieerd en toegankelijk. Er wordt gewisseld van perspectief, waardoor je het ene moment in een 2D-platformer zit, vervolgens op Crash Bandicoot-achtige wijze naar de camera rent of a lá Bomberman van bovenaf een speelveld doorkruist. Dit alles in mooi vormgegeven, kleurrijke omgevingen, met uiteenlopende personages die velen aan zullen spreken.

Marooners

Wat Marooners bijzonder maakt, is de manier waarop de spellen zich afwisselen. Dit kan op een ‘gewone’ lineaire wijze, waarbij de ene minigame begint nadat de andere is voltooid, maar er kan ook op willekeurige momenten worden gewisseld. Deze tweede, chaotische wijze geniet onze voorkeur en zorgt voor lekkere doldwaze party-avonturen. De game is in principe erg simpel, maar deze gimmick maakt het tot een ideale partygame. Verder is er ook nog een arena-modus, waarin je gladiatorengevechten voert met je tegenstanders. Dit klinkt misschien spannend, maar voelt meer als opvulling.

De prijs is er dan ook naar. Voor slechts €9,99 koop je Marooners al in de digitale winkel van je console en de pc-versie is waarschijnlijk voor nog minder te krijgen. Het is niet de beste of meest uitgebreide partygame die je kunt aanschaffen, maar qua prijs/kwaliteit-verhouding wel een absolute aanrader. Daarnaast is dit een uitermate geschikte kans om een Nederlandse studio te steunen, Alkmaar heeft meer te bieden dan een kaasmarkt.