Doorgaan naar artikel
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Battle of the Sexes heeft een gebrek aan focus en voelt te braaf, maar Steve Carell en vooral Emma Stone leveren wel uitstekende acteerprestaties af.

Battle of the Sexes is nu verkrijgbaar op Blu-ray en DVD.

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is sinds vorige eeuw een belangrijk onderwerp, maar bij Hollywood lijkt dit nu pas door te dringen. Na verschillende seksschandalen vormde het tijdens de afgelopen Oscar-uitreiking een heet hangijzer. Misschien niet geheel toevallig verscheen ook Battle of the Sexes, waarin een letterlijke wedstrijd tussen man en vrouw centraal staat.

Het is 1973 en Billie Jean King (Emma Stone) is de beste vrouwelijke tennisster ter wereld. Samen met een groep collega’s besluit zij uit de tennisbond te stappen, in de poging gelijke salarissen af te dwingen. Iemand die deze verschillen juist omarmt, is de veteraan Bobby Riggs (Steve Carell). Hij is nog van mening dat vrouwen alleen recht hebben op het aanrecht. Een botsing van idealen die maar op één plek uitgevochten kan worden: de tennisbaan.

Battle of the Sexes Foto: 20th Century Fox

Battle of the Sexes neemt uitgebreid de tijd om op te bouwen naar de titulaire tweestrijd. Hierbij komen verschillende aspecten van de twee tennissers aan bod, maar veel diepgang is niet aanwezig. De film had wat meer focus kunnen gebruiken en lijkt niet te weten wat het nou precies wil vertellen. De wedstrijd zelf wordt erg braafjes aangepakt, vooral doordat Steve Carell (The Big Short) eigenlijk te sympathiek overkomt. Alsof de makers bang waren om een kritische blik te werpen op het lastige onderwerp.

Dit is vooral jammer gezien de uitstekende acteerprestaties. Emma Stone had het verdiend om weer voor een Oscar te worden genomineerd, na haar nominatie voor Birdman en winst met La La Land. Haar vertolking van Billie Jean geeft je het gevoel écht het personage te leren kennen. Daar tegenover blijft Steve Carell wat aan de oppervlakte hangen. Hij maakt wel goed gebruik van zijn komische kwaliteiten, maar dit heeft dus niet per se een wenselijk effect op de kijkervaring. Al met al is Battle of the Sexes een aardig naslagwerk, maar als je op zoek bent naar een goede tennisfilm, is het recente Borg McEnroe wellicht een betere keuze.