Doorgaan naar artikel
Nieuwe Samsung Galaxy S9 onthuld
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Tijdens de week van het Mobile World Congres 2018 in Barcelona was per ongeluk al een launchtrailer gelekt van de nieuwe smartphone, maar ondertussen is nu de Samsung Galaxy S9 onthuld. Naast het “normale” model is ook de Galaxy S9+ geïntroduceerd.

Beide modellen zijn opvolgers van de Galaxy 8 en 8+, maar hebben nagenoeg dezelfde specificaties. Zelfs het uiterlijk is nagenoeg hetzelfde gebleven. Uiteraard zijn er wel enkele upgrades uitgevoerd om ze beter te maken dan hun voorgangers. Zo zijn de S9 en S9+ voorzien van een curved super-amoled-scherm met een quad-hd+ resolutie van 2960 x 1440 pixels. Ze hebben een schermgrootte van 5,8 en 6,2 inch respectievelijk.

Beide modellen zijn voorzien van 4 of 6 GB aan intern ram-geheugen. Wat het opslaggeheugen betreft zijn de modellen beschikbaar in 64, 128 of 256 GB. Dit is overigens uitbreidbaar tot 400 GB middels een micro-sd kaartje. Beide zijn compatibel met QuickCharge 2.0 en ondersteunen draadloos laden. De smartphones kunnen ontgrendeld worden door middel van een vingerafdruk, iris, gezicht of een combinatie van deze drie, alsook het gebruikelijke patroon, pin-code of wachtwoord.

Een ander groot verschil is de camera. De Galaxy S9 heeft aan de achterkant een dual pixel 12 MP-sensor met optische stabilisatie. Aan de voorkant vinden we een 8 MP-sensor. De S9+ heeft achteraan echter twee camera’s, een ‘wide-angle’-variant die vermoedelijk gelijk is aan de achter-camera van de normale S9, gezien de gelijke specificaties, en een ’telelens’. Deze telelens heeft eveneens een 12 MP-sensor, maar een hogere aperture. Aan de voorkant vinden we dezelfde 8 MP-camera.

Beide smartphones zijn vanaf 16 maart verkrijgbaar in de kleuren Midnight Black, Coral Blue en Lilac Purple. De S9 begint op 849,- euro, de S9+ op 949,- euro.