Doorgaan naar artikel
Festival Friday: Bevrijdingsfestival 2018
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Nu het einde van de winter in zicht komt, is het langzaamaan tijd om de planning voor de komende festivalzomer weer op orde te maken. Naast de grote en betaalde festivals is er ook jaarlijks op 5 mei misschien wel het grootste festival van Nederland: Bevrijdingsfestival. Dit gratis festival dat in meerdere plaatsen tegelijk plaatsvindt, is al jaren een groot begrip en voor veel artiesten is het een eer om als ambassadeur van de vrijheid met de helikopter van locatie naar locatie te vliegen. Over iets meer dan twee maanden is het al zover, dus vandaar dat we vandaag een kijkje gaan nemen naar Bevrijdingsfestival 2018.

Ambassadeurs

Dit zijn ze, de Ambassadeurs van de Vrijheid 2018: MY BABY, Fedde Le Grand en Ronnie Flex & Deuxperience. Ze vliegen op 5 mei met de helikopters van Defensie naar de verschillende Bevrijdingsfestivals in het land! #geefvrijheiddoor #5mei #Bevrijdingsdag

Een bericht gedeeld door Nationaal Comité 4 en 5 mei (@nationaalcomite4en5mei) op

Elk jaar worden er zogeheten ambassadeurs van de vrijheid gekozen die per helikopter meerdere locaties aandoen. Dit jaar is er gekozen voor artiesten uit drie verschillende stromingen. Voor rap-fans is er Ronnie Flex & Deuxperience, rock-liefhebbers kunnen hun hart ophalen met My Baby en voor de dance-adepten geeft Fedde le Grand acte de présence.

Overige artiesten

Naast de ambassadeurs heeft elk festival nog een eigen lineup. Zo komen Miss Montreal, Bökkers en Chef Special de editie in Zwolle met een optreden vereren, komt Roxeanne Hazes in Utrecht en zal Dotan in Groningen muzikale ondersteuning bieden. Verder zal in de komende weken het meerendeel van de programma’s uit de doeken gedaan worden.

Locaties

Een bericht gedeeld door Bevrijdingsfestival Overijssel (@bevrijdingsfestivaloverijssel) op

Elke provincie heeft zijn eigen bevrijdingsfestival. De grootste editie vind plaats in Zwolle met 140.000 bezoekers als recordaantal en de kleinste vind plaats in Amsterdam met 22.000 bezoekers. Dat laatste heeft ondermeer te maken met het feit dat in Haarlem het grootste festival van Noord-Holland op het programma staat. Voor een lijst met alle locaties kun je op de centrale website voor Bevrijdingsfestivals kijken.

De bevrijdingsfestivals vormen een traditie die waarschijnlijk nooit meer gaat verdwijnen en dat is maar goed ook. Ben je op zoek naar een leuke en muzikale manier om even stil te staan bij de vrijheid die we hier met zijn allen hebben, dan raden we je zeker aan om eens bij een van de festivals een kijkje te nemen!