Doorgaan naar artikel
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Jackie Chan en Pierce Brosnan komen samen in een uitstekende film, waarin politieke gelaagdheid en zinderende actie uitstekend worden afgewisseld.

The Foreigner is nu verkrijgbaar op Blu-ray en DVD.

Regisseur Martin Campbell stond aan de wieg van twee van de beste James Bond-films: GoldenEye en Casino Royale. Nu werkt hij opnieuw samen met Pierce Brosnan en als bonus voegt actie-icoon Jackie Chan zich ook bij het gezelschap. Een heerlijk recept voor een vermakelijke film en het eindresultaat is zelfs meer dan dat.

Chan speelt ‘The Foreigner’, een Chinese restauranteigenaar genaamd Quan, die na de moord op zijn dochter cold as ice is. Zij is omgekomen bij een bomaanslag, uitgevoerd door een groepering die zichzelf ‘Authentic IRA’ noemt. Liam Hennessy (Pierce Brosnan) was ooit een IRA-lid, maar heeft het geweld vaarwel gezegd en is nu vice-premier. Quan is ervan overtuigd dat hij meer van de aanslag weet; vastbesloten om de namen van de daders te vinden, start Quan een gevaarlijk kat-en-muis-spel.

THE FOREIGNER

Afgaande op de bovestaande verhaalbeschrijving, lijkt The Foreigner op films als de Taken-trilogie: spectaculaire actieritten zonder al te veel logica. Het tegendeel is waar. The Foreigner lijkt meer op een politieke thriller, waarin elke gebeurtenis consequenties heeft op verschillende niveaus. Het gaat op interessante wijze in op de nasleep die een terroristische aanslag teweegbrengt. Martin Campbell weet deze facetten goed te balanceren en grijpt je interesse met zowel het politieke aspect als de onvervalste Jackie Chan-actiemomenten.

Chan toont zichzelf dan ook een veelzijdig acteur. Hij weet de emoties en de groei van zijn aanvankelijk kwetsbare personage goed over te brengen. Op zijn respectabele leeftijd is Chan nog zeer overtuigend in actiescènes, al is het jammer dat de emoties van zijn personage hierbij steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Daarnaast weet ook Pierce Brosnan een verrassend gelaagde rol neer te zetten. Zijn accent is niet helemaal waterdicht – en dat voor een geboren Ier – maar Brosnan profiteert wel van uitstekend schrijfwerk. Hennessy’s conflict tussen heden en verleden vormt het meest interessante aspect van een uitstekende film.