Review: Q.U.B.E. 2

Stefan Manenschijn, 13 maart 2018
Profiel
Q.U.B.E. 2 is een fantastische puzzelgame die daarbij nog eens bijzonder sfeervol is. Wanneer je eenmaal bezig bent, is het bijna onmogelijk om te stoppen.

Wanneer archeologe Amelia Cross met haar ruimteschip neerstort op een vreemde planeet, wordt ze even later wakker in een mysterieus gebouw en draagt ze een even zo mysterieus pak. Ze weet niet waar ze is en hoe ze op deze plek terecht is gekomen. Via de intercom komt ze in contact met Emma Sutcliffe, een andere overlevende van de ramp. Maar wie is deze vrouw en hoe komt het dat ze zoveel weet van het gebouw? Om hierachter te komen, zal Emma op ontdekkingsreis moeten en de duivelse puzzels die de kubus herbergt moeten oplossen.

Dit is in het kort het verhaal van Q.U.B.E. 2, de opvolger van jawel: Q.U.B.E. De originele game ontving redelijk enthousiaste reacties en nu is het tijd voor het ontwikkelteam om er een schepje bovenop te doen. Is dat ook gelukt?

De gameplay blijft ten opzichte van het eerste deel in grote lijnen hetzelfde. Door middel van je handschoenen kun je de oplichtende vierkanten in je omgeving manipuleren. Hiermee kun je bijvoorbeeld kubussen maken, springplatformen creëren of kubussen uit laten schuiven. Door alle vaardigheden te combineren moet je je een weg zien te vinden naar de uitgang van de kamer die vaak een stuk hogerop ligt.

De manier waarop dit gedaan is, verdient een dikke pluim. Gaandeweg het spel krijg je namelijk in precies het juiste tempo nieuwe vaardigheden aangeboden, zodat je op een heel natuurlijke wijze meegroeit met de complexiteit van de puzzels. In het begin zijn dit nog kleine en eenvoudige kamers, maar voor je er erg in hebt breek je je brein over behoorlijk ingewikkelde ruimtes en oplossingen. De puzzels zijn op die momenten behoorlijk lastig, maar voelen nergens oneerlijk. Met goed nadenken en ruimtelijk inzicht kom je over het algemeen een heel eind.

Het verhaal en de sfeer stuwen daarbij de game verder omhoog. Telkens wanneer je denkt dat je het wel een beetje hebt gezien, gebeurt er weer iets waardoor je niets anders kunt dan toch maar weer verder spelen. Het knappe hierbij is dat ondanks het gebrek aan fysieke vijanden je je nergens echt veilig voelt. De fraaie graphics dragen daar ook aan bij. Vergeleken met het originele Q.U.B.E. is een enorme sprong gemaakt en de omgevingen zien er nu tiptop en erg gestileerd uit.

Q.U.B.E. 2 is een ontzettend toffe puzzelgame die door iedereen die van breinbrekers houdt gespeeld zou moeten worden. De uitstekende leercurve, mooie graphics en het mysterieuze verhaal zorgen ervoor dat je te allen tijde geboeid blijft en niet kunt stoppen met spelen.