Doorgaan naar artikel
Royole Moon draagbare thuisbioscoop
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur / Lead Developer
Profiel

Conclusie

De Royole Moon maakt van het spelen van games en kijken van films een unieke ervaring. Helaas maakt de hoge aanschafprijs het wel wat lastig om het iedereen aan te bevelen.

Er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om een soort thuisbioscoop te creëren. Zo zijn er schermen te krijgen in alle soorten en maten, maar ook op het gebied van audio zijn de mogelijkheden eindeloos. Royole vond dat daar nog wel een optie bij kon in de vorm van de Royole Moon. Deze opvouwbare mobiele thuisbioscoop met 3D-optie is al een tijdje op de markt; een mooi moment om deze bril eens onder de loep te nemen.

De Royole Moon ziet er op het eerste gezicht behoorlijk luxe uit. Het doet nog het meest denken aan een VR-bril met een extern kastje, maar dat is het zeker niet. Dit apparaat beschikt namelijk niet over de juiste sensoren. Daarnaast heeft de Moon een hogere resolutie dan menig VR-bril: twee amoled Full HD-schermen met een resolutie van elk 1080p. Dat zorgt voor zo’n 3000 pixels per inch en dat is geen overbodige luxe, aangezien het scherm maar een aantal centimeter van je ogen vandaan zit. Voor je gevoel kijk je naar een scherm van 800 inch en dat geeft een spectaculaire ervaring. Of je nu een film kijkt van de interne harde schijf, YouTube of Netflix (want dat kan allemaal), het ziet er allemaal haarscherp uit.

Naast beeld speelt geluid natuurlijk een hele belangrijke rol als het gaat om een bioscoop-ervaring. Ook dat gedeelte zit bij de Royole Moon wel goed. De hoofdtelefoon met active noise-cancelling geeft een mooi diep geluid. Een groot deel van de omgevingsgeluiden worden weggefilterd, maar je hoort het gelukkig nog steeds als iemand tegen je praat. Dat is wel zo makkelijk, omdat je niemand kunt zien.

Dit apparaat is uiteraard bedoelt voor lange sessies en dan is draagcomfort wel een belangrijk punt. Het gebruikte materiaal voelt wel fijn aan, maar het gewicht is behoorlijk aan de zware kant. Dat maakt het niet geschikt voor gebruik langer dan een uur of twee. De meeste films zijn niet heel veel langer, maar wanneer je er meerdere achter elkaar wilt kijken, kan het wat zwaar aanvoelen.

De Royole Moon is voorzien van MoonOS, een besturingssysteem dat gebaseerd is op Android. Dit zorgt er voor dat je al heel wat software tot je beschikking hebt; je kunt er namelijk APK-bestanden (installatiebestanden voor Android) op installeren. Iemand die een beetje handig is, heeft er binnen no-time Netflix op geïnstalleerd. Om dit alles te bedienen, moet je gebruikmaken van de touch-bediening op de rechter oorschelp. Door simpele schuifbewegingen kun je programma’s kiezen, films starten en zelfs teksten typen. Dit laatste is helaas wel wat onhandig, omdat je letter voor letter moet bevestigen. Lastig is het niet, maar het was makkelijker geweest als het op het externe kastje had gezeten in plaats van op de bril.

Een film kijken of game spelen op de Royole Moon is een unieke ervaring. Het beeld is haarscherp en ook het mooie geluid draagt bij aan de bioscoop-ervaring. De mogelijkheid om APK-bestanden te installeren zorgt ervoor dat er al veel software beschikbaar is. Helaas maakt de prijs van € 899,- het wel lastig om dit apparaat iedereen aan te bevelen.