Doorgaan naar artikel
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Leatherface is een dertien-in-een-dozijn-horrorfilm die het beruchte origineel geen eer aan doet.

Leatherface is nu verkrijgbaar op Blu-ray en DVD.

In 1974 verscheen een film die zo eng was, dat het bioscoopbezoekers de zaal uit wist te jagen. The Texas Chainsaw Massacre van Tobe Hooper zou uiteindelijk uitgroeien tot een horror-begrip, met vele vervolgdelen. Na een reboot verscheen in 2006 The Beginning, waarmee de manie een oorsprong werd gegeven, en nu is het tijd voor een nieuwe interpretatie: Leatherface.

Na een geweldadig incident met de dochter van de lokale sherrif Hartman (Stephen Dorff), wijst alles op de familie Sawyer. Het jongste lid, Jed (Sam Strike), wordt hierop ondergebracht in een gesticht, totdat hij op volwassen leeftijd naar een gevangenis kan worden gestuurd. Maar zo ver komt het niet. Na tien jaar richten hij en drie vrienden een bloedbad aan; ze ontvoeren een verpleegster en weten te ontsnappen. Dit tot grote spijt van Sherrif Hartman. Hij zet alles op alles om de jongens te pakken, maar ondertussen groeit Jed uit tot het bloeddorstige monster dat wij zullen leren kennen als Leatherface.

Leatherface Foto: DFW

De film probeert een aparte draai aan het oorsprongsverhaal te geven. Het richt zich op een aantal personages; een van hen zal uiteindelijk uitgroeien tot Leatherface, maar je weet niet wie precies. Dit zou een interessant mysterie kunnen opleveren, maar dat komt niet goed uit de verf. De uitkomst is al vrij snel duidelijk en verder heeft de film vrij weinig te bieden. De personages zijn oppervlakkig en worden eenzijdig gedefinieerd als wandelende karikaturen. De acteurs leveren nog wel prima werk, maar de rollen vragen niet meer dan een hoop geschreeuw; van subtiliteit is in ieder geval geen sprake.

Het resultaat is een dertien-in-een-dozijn-verhaal waarbij het iconische figuur totaal inwisselbaar is. Als je de openingsscène mist, zou je pas tegen het einde doorhebben dat dit een Texas Chainsaw Massacre-film is. De gemiddelde kijker is beter af met een andere (lees: betere) horrorfilm en de grote fans zullen weinig herkenbaars tegenkomen. Leatherface weet kijkers te verjagen, maar niet op de bedoelde wijze.