Doorgaan naar artikel
Is er nog een toekomst voor Pro Evolution Soccer?
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Voor veel wat oudere gamers is er een voetbalgame die als rode draad door hun leven loopt. Sinds de gloriedagen tijdens de PlayStation 2-generatie dragen nog altijd veel voetballiefhebbers, waaronder ikzelf, de franchise een warm hart toe. Helaas liep de populariteit ten tijde van de Xbox 360 en PlayStation 3 ernstig terug, mede vanwege een aantal missers en de flinke portemonnee van de grote rivaal.

Inmiddels zijn de ontwikkelaars, onder leiding van Adam Bhatti, weer flink aan de weg aan het timmeren met hooggewaardeerde versies in 2017 en 2018. Het spijtige is daarbij wel dat het geen resultaten lijkt te hebben in de verkoopcijfers en dat de kloof met FIFA alleen maar groter wordt. De vraag die opdoemt is daarbij: Is er nog wel een toekomst voor Pro Evolution Soccer?

PES 2018

Afgelopen week kreeg de serie weer een nieuwe klap te verwerken. Het contract met de UEFA waardoor de Champions en Europa League, inclusief alle toeters en bellen, in de game zat werd niet verlengd. Veel fans waren met stomheid geslagen en de vrees dat EA er met de licentie vandoor gaat, is behoorlijk groot. Dat zou, na de exclusieve deals van EA met de Premier League en Bundesliga, weer een groot verlies betekenen voor PES.

Gelukkig voor de fans is het verlies van de UEFA-licentie niet zo groot als dat het in eerste instantie lijkt. Natuurlijk zorgde het ervoor dat Europese wedstrijden wat specialer werden vanwege de vormgeving, maar onder de licentie vielen geen teams. Dat betekent dat de schade op dat gebied meevalt. Ongetwijfeld is het team ook het afgelopen jaar weer druk met clubs in gesprek geweest en met de kostenbesparing op de UEFA-licentie is de oorlogskas ook iets groter geworden. Dikke kans dus dat we in de 2019-versie meer volledig uitgewerkte teams zien dan ooit tevoren.

Hoewel zelfs dat er niet voor gaat zorgen dat PES in de buurt gaat komen van FIFA qua licenties, is er iets dat ervoor zorgt dat dit gemis voor een groot deel wordt opgevangen, namelijk de community. Deze lijkt georganiseerder dan ooit en met gebundelde krachten staat er binnen de kortst mogelijke tijd na de release een volledig Option File klaar. Deze voegt alle teams en competities toe, volledig met logo’s, derde tenues, managerfoto’s en rivaliserende teams. Het kost even wat tijd, maar met een uurtje heb je een volledige game, waarbij je eigenlijk geen populair team hoeft te missen. Het is dan ook belangrijk voor Konami om deze mensen de tools te blijven geven om hun werk zo effectief mogelijk te doen. Gelukkig lijken ze dit te begrijpen en is ook de bewerkmodus een stuk verbeterd in de afgelopen edities. Helaas vallen Xbox-gamers hiermee buiten de boot, vanwege restricties die Microsoft op haar bestandssysteem heeft gezet.

Uiteindelijk is de kans dat Pro Evolution Soccer ooit nog in de buurt gaat komen van FIFA bijna nul. De laatste heeft inmiddels zo’n grote voorsprong genomen dat een hele generatie gamers nu opgroeit zonder ooit van PES geproefd te hebben, want waarom zou je overstappen als je al een goede game hebt die ook nog eens veel meer licenties heeft?

PES 2018

En daar rust dan ook de taak die de huidige generatie PES-spelers zal moeten gaan vervullen, want Konami kan dat niet alleen. Het is aan ons om de huidige generatie spelers kennis te laten maken met onze favoriete footy en om te laten zien dat de gameplay die Pro Evo biedt, dynamischer, spectaculairder en diepgaander is dan die van de grote concurrent. Want ondanks dat de reviews dit al een tijdje laten zien, is het nog niet iets dat echt lijkt binnen te komen.

Ook voor Konami is er een belangrijke taak weggelegd, want ondanks dat de portemonnee niet zo diep is als die van EA, liggen er zeker wel mogelijkheden. Hoewel EA een flink aantal exclusieve deals heeft, zijn er nog steeds meer teams die niet gebonden zijn aan FIFA. Hetzelfde geldt voor stadions, waarvan er meer dan genoeg pareltjes zijn die nog in geen andere game zitten. Wat te denken van onze eigen Kuip of het Philips Stadion? Daarbij mag ook de interface op de schop en mogen ook de verschillende game-modi wel een opfrisbeurt gebruiken. De verfijnde gameplay is er al, nu de rest op niveau brengen.

Wij denken zeker dat er mogelijkheden liggen voor een rooskleurige toekomst voor Pro Evolution Soccer, maar makkelijk gaat het zeker niet worden. Er liggen belangrijke taken voor zowel de ontwikkelaars als de community en beiden mogen eigenlijk niet verzaken. Anders kan het binnen een paar jaar misschien al wel gebeurd zijn met de belangrijkste concurrent van de FIFA-reeks, voor zover we op dit moment nog van een concurrentiepositie mogen spreken.