Doorgaan naar artikel
Dé Kingdom Hearts-guide: De eerste drie delen
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Het allerlaatste deel van de Kingdom Hearts-serie is in aantocht, hoewel dit nog even kan duren. Voor liefhebbers is dit het moment waar jarenlang naar uitgekeken wordt. Maar wat als je niet bekend bent met de spellen en je er toch graag aan wilt wagen? Speciaal voor jullie hebben we de Kingdom Hearts-guide geschreven, een meerdelige serie waarin de games chronologisch worden behandeld. We vertellen je kort over het plot, zonder te veel te verklappen en of het inderdaad nog de moeite waard is om te spelen. Pas op: onderstaande content is spoilergevoelig!

We beginnen met de eerste drie delen in chronologische volgorde, hoewel de games zo niet uitgebracht zijn. Voor wie Kingdom Hearts niet kent: de games draaien om de avonturen van mensen die de kracht bezitten om een sleutel als wapen te gebruiken, de zogenaamde Keyblade. Deze mensen zijn nodig want de balans in verschillende werelden wordt verstoord door mensen met duisternis in hun hart. Het hart is iets wat centraal staat in de games, vandaar dat Kingdom Hearts zelf ook de vorm van een hart heeft. Kingdom Hearts is het beste te vergelijken met wat hier de hemel is: het bevat alle puurheid en kennis. Niet zo gek dat iedereen deze wil bemachtigen in de games. En dat is hoe de conflicten zijn ontstaan.

Titel: Kingdom Hearts Birth by Sleep
Releasedatum: Najaar 2010
Console: Playstation Portable
Plot: De gebeurtenissen van Birth by Sleep spelen zich tien jaar voor het eerste Kingdom Hearts-deel af. Drie vrienden genaamd Ventus, Terra en Aqua zijn in de leer bij Meester Eraqus om keyblade-meesters te worden, maar dit loopt niet helemaal gepland vanwege duistere plannen van Meester Xehanort. Na een mislukt examen verdwijnt Xehanort en verschijnen mysterieuze duistere monsters, de zogenaamde Unversed. Terra krijgt de opdracht om de Unversed te vernietigen, terwijl hij met zijn innerlijke duisternis worstelt. De drie reizen samen werelden af en ontmoeten verschillende Disney-personages, waaronder Koning Mickey Mouse die een belangrijke rol in de serie speelt. Ondertussen wordt Ventus geconfronteerd met Vanitas, een kopie van hemzelf die gecreëerd is met alle duisternis in zijn hart. Meester Xehanort blijkt plannen te hebben om een krachtige keyblade te creëren, de x-blade, waarmee hij Kingdom Hearts zou kunnen ontgrendelen. Daarvoor wil hij het hart van Ventus gebruiken en hem opofferen.
De moeite waard? Zeker weten, niet alleen omdat het essentieel is om het verhaal te begrijpen, maar ook omdat het verhaal ontzettend mooi is. Maar weinig games weten de verbanden tussen vriendschap, licht en duisternis zo goed te vertellen. Hoewel de gameplay inmiddels lichtelijk achterhaald is, is Birth by Sleep nog steeds een zeer vermakelijk spel. Zelfs als je niet in het bezit bent van een PlayStation Portable kun je deze game spelen op de PlayStation 3 en PlayStation 4 dankzij de HD 2.5 Final Remix.

Kingdom Hearts, Kingdom Hearts Birth by Sleep, Kingdom Hearts Chain of Memories

Titel: Kingdom Hearts
Releasedatum: Najaar 2002
Console: PlayStation 2
Plot: De vrienden Sora, Riku en Kairi leven samen op Destiny Islands, dat op een nacht een aanval ondervindt die de drie van elkaar scheidt. Riku verdwijnt in de duisternis en Sora verkrijgt een mysterieus wapen, de Keyblade. Sora wordt daarna wakker in Traverse Town, terwijl Riku en Kairi spoorloos zijn. Ondertussen is Koning Mickey ook vertrokken op een missie vanwege de toenemende kracht van de duisternis. Hij laat instructies achter voor tovenaar Donald Duck en ridder Goofy, die op zoek moeten gaan naar de ‘sleutel’. En zo eindigen beiden ook in  Traverse Town, waar ze Sora ontmoeten. Tevens ontmoeten ze Final Fantasy-personages Leon en Aerith die hen vertellen over Ansem, iemand die experimenten heeft gedaan om het hart te bestuderen. In zijn zoektocht naar Kingdom Hearts, is hij verantwoordelijk geworden voor corruptie in de harten van zijn assistenten. De drie besluiten samen te reizen naar verschillende werelden die uit Disney-films komen. Deze blijken overspoeld te zijn door monsters zonder een hart, ook wel Heartless genoemd. De enige manier om de werelden te redden is door de Heartless te vernietigen en het sleutelgat te versleutelen met de Keyblade.

Ondertussen blijkt dat Riku zich aangesloten heeft bij Maleficent, die op zoek is naar de zeven Princesses of Heart om zo het sleutelgat te openen naar Kingdom Hearts. Terwijl de duisternis in zijn hart toeneemt, wordt Riku misleidt met het verhaal dat Sora hem heeft verlaten voor nieuwe vrienden. Hij slaagt erin om Kairi te vinden, maar haar hart blijkt te ontbreken.

De moeite waard? Kingdom Hearts is het allereerste uitgebrachte spel, dat het verhaal van Sora introduceert. Het legt de belangrijkste basis om het verhaal te begrijpen en dus is het ook een must om te spelen. Er is ook geen betere manier om het begrip van Kingdom Hearts te doorgronden dan door het gewoon zelf te ervaren. Ondanks een eenvoudig lijkend verhaal, gaat het concept zoveel dieper en is er ontzettend veel te beleven. Tegelijkertijd houdt men het speels met de Disney-figuren en referenties.

Kingdom Hearts, Kingdom Hearts Birth by Sleep, Kingdom Hearts Chain of Memories

Titel: Kingdom Hearts Chain of Memories
Releasedatum:  Najaar 2004
Console: GameBoy Advance
Plot: Na de gebeurtenissen van Kingdom Hearts komen Sora, Donald en Goofy terecht in Castle Oblivion, waar een mysterieuze man hen een kaart geeft. Deze kaart leidt hen naar Traverse Town waar ze Leon, Aerith, Yuffie en Cid ontmoeten. Echter blijkt dat niemand hen herkent, hoewel ze wel vaag iets in hun hart weten te herinneren. De drie verkennen verschillende kamers van het kasteel, waar ze steeds worden geconfronteerd met herinneringen waarmee gerommeld blijkt te zijn. Langzaam verliezen ze deze herinneringen omdat ze vervangen zijn door neppe. Dit blijkt de verantwoordelijkheid te zijn van Naminé, een zogenoemde nobody. Nobodies worden gevormd uit de resten van een hart dat in de duisternis is gevallen. Wanneer deze een sterke wil blijkt te hebben, is het mogelijk dat de nobody een menselijke vorm aanneemt en sommigen zelfs emoties kunnen voelen, zoals Naminé.

Riku wordt ondertussen ergens anders in het kasteel wakker en moet controle nemen over zijn innerlijke duisternis, dit terwijl hij vecht tegen Ansem, de Riku Replica en verschillende leden van Organization XIII. Sora wordt geconfronteerd met valse herinneringen die leiden tot een gevecht om zijn leven en Naminé’s vrijheid.

De moeite waard? Alleen als je toevallig de game in handen hebt of een van de remixes. Het verhaal is interessant genoeg omdat je erachter kunt komen wat er gebeurde met Sora tussen Kingdom Hearts en Kingdom Hearts 2. Echter is de gameplay waarin je constant kaarten moet spelen een van de slechtste keuzes in de gehele serie. Het voegt weinig toe en wordt na een tijdje zelfs irritant.

Kingdom Hearts, kingdom Hearts Birth by Sleep, Kingdom Hearts Chain of Memories