Doorgaan naar artikel
Sfeerimpressie: Zinderende zomer op Freshtival 2018
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Profiel

Op eerste Pinksterdag is het tijd voor de tweede dag van Freshtival 2018, een jubileumeditie vanwege het tienjarig bestaan van het evenement. Speciaal hiervoor heeft de organisatie de Jamaicaanse dancehall-legende Sean Paul uitgenodigd, om deze editie van een extra feestelijk laagje te voorzien. Samen met het meer dan prima weer is dat reden genoeg voor ons om Freshtival met een bezoekje te vereren.

Bij binnenkomst blijkt meteen dat, ondanks de toch wel behoorlijke drukte, alles prima is geregeld. We hoeven nergens lang te wachten en zijn dan ook binnen no time op het terrein. Meteen is duidelijk dat het Rutbeek bij Enschede een prachtige locatie is voor een festival. Het aan een strandje gelegen terrein zorgt voor een lekkere zomerse sfeer, al helpt de stralende zon daar natuurlijk ook aan mee. Met zoveel zon is er ook behoorlijk gevaar voor verbranding en daar heeft de organisatie rekening mee gehouden. Meteen na de ingang vinden we een heuse insmeerbar die ervoor zorgt dat we goed voorbereid van het feestje kunnen gaan genieten.

Freshtival 2018 Foto: Stefan Manenschijn

De eerste stage die we aandoen is die van Superbash, waarop vooral hardstyle is geprogrammeerd. Wat opvalt is dat het hier behoorlijk druk is en dat de sfeer er meteen al goed in zit. Op dat moment draait Wildstylez aan de knoppen en hij weet de menigte flink in beweging te krijgen. Sowieso blijkt de hardstyle-stage een van de publiekstrekkers van de dag en is het er geen moment rustig te noemen.

Wanneer we daarna doorlopen naar de Grolsch-stage van Coen en Sander, om wat van Kraantje Pappie mee te pakken, komen we voor een lichte teleurstelling te staan: de entree naar deze tent is maar een smalle gang en de tent is werkelijk ramvol. Het ontbreken van een drankkraampje op het veldje buiten de tent doet ons besluiten om maar verder te lopen. Helaas zien we ook verder die dag geen mogelijkheid om de tent binnen te komen. Een aandachtspuntje voor de organisatie, die blijkbaar de populariteit van dit gebied iets heeft onderschat.

Op dat moment beginnen ook onze magen te knorren, dus is het tijd om eens te gaan kijken wat er te eten valt. De organisatie heeft ervoor gekozen om hier weinig gekke fratsen uit te halen en dat bevalt ons eigenlijk wel prima. Ondanks dat het etenstijd is, zijn de rijen nergens overdreven lang en staan we dus ook al snel met een broodje kipshoarma in onze hand. Verder zijn er nog eettentjes met friet, burgers, pizza’s en Aziatisch in ruime aantallen te vinden. Wat ons betreft een dikke pluim voor Freshtival, want we komen om te feesten en niet om een uur in de rij te staan voor een foodtruck met superspeciaal voedsel en dat heeft de organisatie goed begrepen.

Freshtival 2018 Foto: Stefan Manenschijn

Om 20:00 is het dan tijd voor de hoofdgast van de dag: Sean Paul. De Jamaicaanse zanger die we kennen van recente hits als “Rockabye” en “Cheap Thrills” met respectievelijk Clean Bandit en Sia, komt het festival verwarmen met zijn boodschap over liefde en natuurlijk zijn wereldberoemde dancehall-beats. We worden overladen met een uur lang hoogtepunten uit de carrière van Sean Paul. Zijn nieuwste nummers komen voorbij, maar ook de klassiekers als “Gimme the Light”, “Baby Boy” en “Like Glue” passeren de revue. Gaandeweg de set heeft de zanger wel wat moeite om het publiek erbij te houden, voornamelijk vanwege het gebrek aan een echte climax. Veel mensen kiezen er dan ook voor om nog voor het einde de mainstage te verlaten.

Nadat Sean Paul klaar is, is het tijd voor Bassjackers om het feestje voort te zetten en dat doen ze met verve. Met veel confetti en slingers knallen zij er meteen vol in, iets dat het publiek duidelijk kan waarderen. Halverwege de set besluiten we om nog een laatste ronde over het terrein te maken om daarna huiswaarts te keren.

Freshtival 2018 Foto: Stefan Manenschijn

Als we terugkijken op de dag hebben we ons opperbest vermaakt. Het heerlijke weer in combinatie met de prima line-up en de mooie locatie maakt dat we zin hebben om Freshtival volgend jaar weer te bezoeken en dan misschien wel het hele weekend. Ook de organisatie verdient een dikke pluim, aangezien er ondanks de drukte bijna nergens lange wachtrijen stonden. Een klein kritiekpuntje is er wel voor de prijzen, wij vonden de munten behoorlijk aan de prijs en dat je op een hete dag als deze 1,5 munt (omgerekend bijna € 4,50) betaalt voor water kan eigenlijk echt niet.