Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Conclusie

Wij zijn fan van de Sony SRS-XB41. Hij klinkt erg goed en ziet er dankzij de led-strip ook nog eens erg tof uit. Dat hij daarnaast waterbestendig is en vierentwintig uur meegaat, maakt dat je hem zonder zorgen overal mee naartoe kan nemen.

De draagbare bluetooth-speaker is al een tijdje aan een opmars bezig en veel fabrikanten proberen een graantje mee te pikken. De meeste wat duurdere speakers, hebben inmiddels een behoorlijk goede geluidsweergave en het is als ontwikkelaar dan ook lastig om je op dat gebied te onderscheiden. Sony komt nu met de SRS-XB41, een bluetooth speaker die naast een prima geluid, ook met allerlei sociale functies en een flitsende led-strip komt, die het apparaatje het middelpunt van je feestje moeten maken.

Om met het belangrijkste punt te beginnen; de geluidsweergave is uitstekend. Zeker de modus met extra bas klinkt erg goed. Daarnaast kan er nog gekozen worden voor geluid zonder extra bas en een speciale live-modus. Waar de beide standaard-modi erg goed klinken, valt de live-variant helaas tegen. Deze klinkt naar onze mening erg schel en niet mooi. Dat is jammer, want er wordt wel flink mee geadverteerd en heeft zelfs een indicatielampje op de speaker. Gelukkig voldoen de andere modi meer dan uitstekend, dus er is geen man overboord.

Sony SRS-XB41 Foto: Sony

Dan komen we op de punten waarop de SRS-XB41 zich onderscheidt van de concurrentie. De eerste is de led-strip die rondom het speakergedeelte loopt. Waar we eigenlijk eerst onze twijfels hadden over het nut van deze verlichting, zijn we er nu enorm fan van. Zeker wanneer het buiten wat donkerder wordt, geven de lichteffecten een hoop extra sfeer mee. Het maakt dat je regelmatig nog even richting de speaker kijkt tijdens het barbecue├źn. De speaker steelt echt de show tijdens een feestje. Gelukkig kan de verlichting ook uit, mocht je er echt niet van houden.

Daarbij heeft Sony nog wat extra sociale functies toegevoegd middels de Fiestable-app. Telefoons die verbonden zijn met de speaker kunnen met deze applicatie geluidseffecten toevoegen aan de muziek. Zo kun je onder andere scratchen, distorten en gezellig meedrummen op het ritme van de muziek. In het begin is dat zeker geinig, maar we kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat het veel gebruikers lang bezig zal houden.

De speaker is ook behoorlijk geschikt om mee naar buiten te nemen. Het apparaat voldoet aan de IP67-norm, wat inhoudt dat hij behoorlijk wat water kan verdragen. Ook kan hij tegen een stootje en dat maakt dat je hem zorgeloos mee kunt nemen naar het strand of zwembad. Dat de accu daarbij ongeveer vierentwintig uur meegaat, maakt de SRS-XB41 alleen maar meer geschikt.

Met de Sony SRS-XB41 haal je een speaker in huis die zich, naast dat hij ontzettend lekker klinkt, ook nog onderscheidt met een aantal toffe features. Zo zijn wij behoorlijk fan van de led-strip die ervoor zorgt dat de speaker echt het middelpunt van je feestje wordt. De lange accuduur en waterbestendigheid zorgen er daarnaast voor dat je hem werkelijk overal mee naartoe kunt nemen.