Doorgaan naar artikel
NWTV-redactie
NWTV-redactie
Profiel

Rock am Ring kende de afgelopen jaren veel problemen waar het zelf (bijna) helemaal niets aan kon doen. Vorig jaar was er de terreurdreiging, waardoor de eerste dag afgeblazen moest worden en headliner Rammstein dus niet kon optreden. Een jaar eerder was er enorm noodweer, waardoor ook verschillende acts gecanceld moesten worden. Ook dit jaar leken de weergoden het festival slecht gezind, maar dat bleek achteraf alles behalve waar.

Uiteindelijk draait het natuurlijk om het festival zelf, met als belangrijkste onderdeel de line-up. Alhoewel het festival niet was uitverkocht, er zijn ongeveer 72.500 weekendkaarten verkocht, was de line-up voor de liefhebbers één om je vingers bij af te likken. Waar veel festivals steeds meer gemixt worden qua genre, denk bijvoorbeeld aan Bruno Mars, Justin Bieber, Robbie Williams en Martin Garrix op Pinkpop de afgelopen jaren, blijft Rock am Ring zijn roots trouw.

Foto: Rock am Ring

Zo stond bijvoorbeeld vrijdag op één dag de zanger van Korn, de zanger van Tool en Marilyn Manson op het evenement. Ook bands als Muse, Rise Against, Foo Fighters, Good Charlotte en Thirty Secons to mars zorgden voor een stevige line-up. Daar stonden tegenover Casper (Duitse rap/rock, Gorillaz (niet aan een genre te hangen), Beth Ditto (pop/rock) en een aantal andere acts. Vooral de kritische festivalbezoeker liet op internet meer dan eens weten dat deze artiesten geen toevoeging waren.

Daar denken wij echter anders over. Zo was bijvoorbeeld Beth Ditto heerlijk om tijdens een doorbrekend zonnetje naar te luisteren. De voormalig zangeres van Gossip gooide er hit na hit en uithaal na uithaal uit en overtuigde vanaf de eerste minuut. Ook vierde en laatste headliner Gorillaz waren een ware aanvulling. Het enige jammere was dat de band pas om 0.15 uur speelde op de laatste dag. Veel bezoekers gingen vanwege het aflopen van het weekend al naar huis voor de band was begonnen.

Ook de terugkeer van sommige al wat oudere punk/rock-bands viel bij veel bezoekers en ook bij ons in de smaak. Zo wist Bullet for My Valentine zelfs een redacteur van ons zover te krijgen het begin van Muse te skippen. Alhoewel de band alweer heel wat jaartjes meegaat, merkte je daar op het podium niets van. Dat was wel anders bij Marilyn Manson. De rocker was een paar kilootjes aangekomen en zijn leeftijd (volgend jaar 50) beperkte hem iets in zijn beweging. Het terug klimmen op het podium zag er geregeld wat houterig uit. Toch was de show als vanouds een echte Dope Show, met bekende nummers en creepy teksten.

Foto: Rock am Ring

Vooral Casper was een aangename verrassing. De band leverde een show af waar menig Nederlandse band een voorbeeld aan kan nemen en alhoewel de muziek volledig in het Duits was, werden we per nummer enthousiaster. Ook het overwegend Duitse publiek was natuurlijk zeer blij met deze naam in de line-up. Tijdens de persconferentie vertelde de boeker ook dat Casper op een haar na headliner was geweest, maar dat uiteindelijk Thirty Seconds to Mars net iets groter was.

De band van frontman Jared Leto brak eerder dit jaar de ZiggoDome al af en herhaalde dit kunstje in Duitsland wederom zonder moeite. Jared beheerst de kunst om zijn publiek onderdeel van de show te laten zijn maar al te goed en zonder problemen wist hij hits te combineren met minder maar even goed werk. Enige minpuntje was dat de show om onbekende reden later begon en vervolgens ook ingekort werd.

De voor ons meest aansprekende headliner was Muse. En niet alleen omdat de band de afgelopen jaren is uitgegroeid qua show tot het niveau Metallica en Rammstein, maar vooral ook omdat de band slechts drie optredens in Europa geeft dit jaar. Naast Rock am Ring was dit op het zusterfestival Rock Im Park (ook afgelopen weekend) en later deze maand in Portugal. De band is exclusief voor deze drie festivals geboekt dit jaar. Spijt zal de organisatie er niet van hebben, want de band bracht een show mee, die hit na hit, loepzuiver en zeer strak, verzorgt werd. Alhoewel Matt Bellamy altijd zichtbaar geniet op het podium, leek hij nu nog iets meer plezier te hebben dan normaal.

Foto: Rock am Ring

Op het hoofdpodium werd gisterenavond afgesloten door een ietswat schorre Dave Grohl en zijn Foo Fighters. De zanger had er zichtbaar moeite mee om uithalen te doen en klonk soms zelfs een beetje vals. Maar was dit erg? Nee, absoluut niet! Als pure entertainner wist hij ook nu het publiek voor zich te winnen, die graag hielpen door regelmatig mee te zingen, net als drummer Taylor Hawkins, die onder andere een Queen-cover ten gehore bracht. Jammer genoeg werd de show wel enige nummers ingekort, maar is het vooral de zeer positieve indruk die nog altijd is blijven hangen.

Rock am Ring 2018 was er één zoals Rock am Ring bedoeld is. Met een ijzersterke line-up op een toch al zeer prettig en gezellig festival. Op naar Rock am Ring 2019, die van 7 tot en met 9 juni plaatsvindt, met als eerste headliner reeds bekend: Die Ärzte. Ons verslag over alles rondom het festival lees je later deze week.

Tekst: Wendy Janssen