Doorgaan naar artikel
Romy Steiger
Romy Steiger
Profiel

Rock am Ring begon dit jaar al op woensdag. Achteraf een goede keuze, liet de politiewoordvoerder weten tijdens de afsluitende persconferentie. De eerste dag waren er reeds 24.000 bezoekers, die niet meer op donderdag of vrijdag hoefden te komen en waardoor het verkeer veel beter doorliep. Wij besloten op donderdag die kant op te gaan, maar waren verbaasd hoe weinig drukte we tegenkwamen. We hebben vermoedelijk één minuut gewacht voor we de parkeerplaats op konden.

Dat is iets dat bij veel festivals vaak wel anders is. Vorig jaar bij Hurricane stonden we bijvoorbeeld maar liefst zes uur te wachten voor we bij de parkeerplaats waren. Hetzelfde goldt voor de camping. Alhoewel wij op een speciale VIP-Media-camping stonden, waren ook bij de andere campings geen lange wachtrijen. Op Rock Werchter hebben we in het verleden al weleens twee uur in de rij gestaan, dat kwam op Rock am Ring dit jaar niet voor.

Rock am Ring Foto: Jeffry van Geel

Het festival heeft één voordeel in tegenstelling tot heel veel andere festivals en dat is dat het plaatsvindt op een terrein dat ervaring heeft met evenementen. Niet alleen het racecircuit zelf is ideaal, maar vooral ook de omliggende faciliteiten. De parkeerplaatsen zijn verhard, de campings voorzien van degelijke gras en regen zorgt er niet direct voor dat alles verandert in modder. Ideaal, gezien het noodweer dat donderdag- op vrijdagnacht overtrok.

Budgettair gezien is het overigens zeer verstandig een bezoekje te brengen aan één van de festivals in Duitsland zoals Rock am Ring. De enorme Lidl die op het campingterrein staat zorgde ervoor dat wij uiteindelijk per persoon ongeveer 75 euro aan eten en drinken kwijt waren. Nu hebben we iets minder biertjes gedronken dan de meeste bezoekers, gekoelde halve liters voor 1.25 euro zul je in geen ander aangrenzend land vinden. Net als de verkoop van barbecuevlees.

In Nederland is het zover ons bekend zonder uitzondering verboden om te barbecueën op festivalcampings. In Duitsland verkopen ze juist barbecues, vlees, kolen, aanmaakblokjes en meer van dat op de camping. En niet voor de woekerprijzen zoals je die in Nederland hebt, bijvoorbeeld vier euro per braadworst, maar voor de prijzen waarvoor je ze in een gewone supermarkt ook vindt. Ook verse broodjes vind je er dagelijks voor 29 cent per stuk, een pak kaas voor twee euro en een tube mayo voor 79 cent. Het zijn slechts voorbeelden van de vele zaken die de Lidl verkoopt. Los van de vaak ijzersterke line-up, is de festivalcamping het grootste pluspunt.

Rock am Ring Foto: Jeffry van Geel

Als we dan toch een puntje van kritiek mogen hebben op het festival dan is het voornamelijk het aanbod aan eten. Dit was enigszins beperkt. Veel Nederlandse en Belgische festivals hebben pleinen vol foodtrucks en dat is iets wat in de huidige tijd bijna niet kan ontbreken. Alhoewel de eerder genoemde Lidl er vermoedelijk ook voor zorgt dat veel mensen op de camping eten, was het ontbreken van afwisseling voor ons ook juist een reden om op de camping te eten.

Wat misschien maar weinig mensen weten, is dat Rock am Ring in slechts vier dagen wordt opgebouwd en in nog minder dagen wordt afgebroken. De aanwezigheid van infrastructuur voor stroom, water en de verschillende gebouwen rondom en op het circuit helpen hier natuurlijk aan mee, maar dit maakt het alsnog zeer knap. Voor ons is het vele afvalt misschien wat wennen, zeker omdat het iets minder lekker staat en zit als gras. Maar zodra de eerste druppels vallen is het heerlijk om te zien. Nergens modder, laarzen kunnen dus thuisblijven.

Iets wat misschien veel Nederlanders niet willen horen, is dat Duits festivalpubliek gezelliger is dan Nederlands publiek. Vooral Lowlands heeft er heel veel last van dat er door met name een hoog drugsgebruik meer agressie is dan op de zuidelijke en buitenlandse festivals. Dat merk je overal, zo merkt ook de politie op. Er zijn minder dan de afgelopen jaren incidenten geweest.

Rock am Ring is dan ook niet alleen een festival voor de echte rocker, zoals je al eerder kon lezen, maar ook een festival voor diegene die een complete en aangename festivalervaring zoekt.