Doorgaan naar artikel
Jurassic World: Fallen Kingdom
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Conclusie

Jurassic World: Fallen Kingdom is een goede film. Dit komt vooral door de effecten, spannende scènes en prachtige, gevoelensopwekkende dino's. Geen topscore aangezien de dialogen en acteerprestaties soms wat tegenvallen.

Na de eerste drie iconische films over dinosaurussen, was het maar liefst veertien jaar stil rond de populaire franchise. In 2015 werden we allemaal verrast door het nieuwe en moderne Jurassic World. Deze film ontving wisselende recensies, maar de fanbase kon hun geluk niet op. Nu, drie jaar later, is het vervolg verschenen: Jurassic World: Fallen Kingdom. Kan deze film de hype doorzetten of hebben we ondertussen genoeg dino’s gezien?

Jurassic world: Fallen kingdom Foto: Universal

Een paar jaar nadat het nieuwe dinopark Jurassic World verwoest is door ontsnapte beesten, dreigt er een nieuwe ramp voor het eiland: er is een vulkaan actief geworden die, mits hij uitbarst, het hele eiland verwoest. Er zijn natuurlijk mensen die de arme beesten van het eiland willen redden, anderen willen er een slaatje uit slaan en een derde groep wil ze gewoon uitgeroeid zien. Het plot focust zich vooral op de strijd tussen de eerste twee groepen. Verschillende kleine plottwists houden het interessant gedurende tweeënhalf uur. Helaas zitten er soms wel wat onregelmatigheden in en andere momenten die je een klein beetje uit het verhaal halen. Gelukkig trekt de actie je er meteen terug in.

De actie begint meteen goed met een donkere, onheilspellende openingsscène waarin de toon gezet wordt voor vele van die spannende momenten. Gedurende Jurassic World: Fallen Kingdom wisselen dialogen zich af met spannende thriller-scènes of actievolle gebeurtenissen zoals vechtende dino’s. De timing hiervan is vaak goed en alleen rond een derde, hadden we even een punt waar de film onze aandacht verloor. De effecten zien er op en top uit en de dinosaurussen zijn nog mooier dan in het eerste deel.

Foto: Universal

Iets wat ook erg veel indruk maakte, is dat je echt iets om de uitgestorven beesten gaat geven. Het is makkelijker om dit te doen met dieren die we in het echt ook liefhebben, zoals katten en honden, maar met totaal onbekende beesten is het de film toch gelukt. Helaas geef je net iets minder om hoofdpersonen Claire en Owen, gespeeld door Bryce Dallas Howard (Spider-Man 3, Black Mirror) en Chris Pratt (Guardians of the Galaxy, Passengers, The Magnificent Seven). Ze acteren prima, maar lijken het slachtoffer te zijn van een soms raar script. Alle acteurs en actrices eromheen geven wat wisselende prestaties, gelukkig zijn er niet heel veel secundaire rollen. 

Jurassic World: Fallen Kingdom is een toffe film die gelukkig, iets minder dan zijn voorganger, op de oudere Jurassic-films wil lijken. Het verhaal is redelijk interessant, de effecten zijn top, de meeste acteerprestaties prima en alles eromheen is dik in orde. Uiteindelijk zal het niet de boeken ingaan als beste film van het jaar, maar het is zeker wel een van de betere tot nu toe.