Doorgaan naar artikel
Festival Friday: Metaldays 2018 – Zomerkamp voor metalheads
Patrick van Meijl
Patrick van Meijl
Redacteur
Profiel

Voor de liefhebbers van de zwaardere genres zijn er, vooral in de zomer, genoeg grote festivals te bezoeken in het buitenland. Denk aan Graspop Metal Meeting, Hellfest en Wacken. Deze bestaan uit drie of vier dagen non-stop muziekgeweld en vaak vijf of zes podia. Dit is natuurlijk bij vele festivals zo, maar het kan ook anders. Dat bewijst Metaldays 2018 bijvoorbeeld. Dit kan het beste omschreven worden als een kampeervakantie overdag met ’s avonds optredens. Tevens duurt het een week en is de gehele sfeer wat relaxter en rustiger dan op eerdergenoemde grootschalige evenementen.

Metaldays 2018 vindt plaats in de buurt van Tolmin, Slovenië, op een klein terrein midden in de natuur tussen twee rivieren. Het begon ooit onder de naam Metalcamp in 2004 en groeide al snel. De organisatie vond het te snel en sinds 2010 zit er een limiet op het aantal tickets dat verkocht mag worden: 12.000. Ondanks deze restrictie is er nog steeds groei te zien in de hoeveelheid media die erover schrijft en de steeds grotere bands die er optreden.

Metaldays 2018 Foto: Metaldays

Dit jaar is de grote headliner toch wel Judas Priest. Vrijwel iedereen kent de, ondertussen erg ervaren, heren en velen kunnen wel een nummertje meezingen. Ondanks dat de band al sinds 1969 bestaat, brengen ze nog geregeld albums uit en ze weten er nog altijd een waar feestje van te maken. Zeker frontman Rob Halford zit nog boordevol energie en krijgt nog steeds de hoge noten zijn keel uitgeperst.

Andere groepen die het affiche aanvoeren zijn het duistere Behemoth, de heavy rockers van Accept, canadees kanon Kataklysm en het melodische Children of Bodom. Met de headliners alleen belooft het al een gevarieerd feestje te worden. Met de toevoeging van symfonische bands als Epica, power metal van Alestorm en Battle Beast, folk metal van Eluveitie en Ensiferum, en nog veel meer, is er voor ieder wat wils.

Een bericht gedeeld door MetalDays, Slovenia (@metaldays.festival.official) op

De bands zijn maar een klein deel van de ervaring van Metaldays 2018. Het gaat namelijk ook om het kampeergevoel. Je staat met 12.000 anderen op een vrij ruim opgezette camping en je deelt allemaal sowieso een interesse. De optredens beginnen pas wat later op de middag, waardoor je eerst nog tijd hebt om rustig wakker te worden, wat biertjes te drinken, te zwemmen in de rivier, een praatje te maken en andere gezellige en ontspannende bezigheden uit te voeren. Ook zijn er verschillende activiteiten georganiseerd zoals schilderen, spelletjes, een markt en ieder jaar weer andere verrassingen. Zo was er vorig jaar een heuse smid-workshop.

Er zijn nog tickets over! Voor een een hele week van 22 tot en met 28 juli inclusief camping, betaal je 150 euro. Wil je twee dagen eerder komen en alvast een parkeerkaart kopen, dan ben je 200 euro kwijt. Tevens zijn er nog dagkaartjes beschikbaar voor alle dagen, dus kun je ook een kortere tijd naar het gezellige terrein komen. Houd je dus van de wat hardere muziekvormen en zoek je een wat rustiger en relaxter festival met een kampeergevoel, denk dan eens aan Metaldays 2018. Mocht ik je nog niet overtuigd hebben, bekijk dan vooral de officiële aftermovie hieronder!