Doorgaan naar artikel
Stefan Manenschijn
Stefan Manenschijn
Filmredactiemanager
Profiel

Conclusie

Met Fifty Shades Freed stelt de filmversie van Vijftig Tinten Grijs opnieuw zwaar teleur. De zeer matige acteerprestaties en het slechte verhaal zorgen ervoor dat je deze film maar beter links kunt laten liggen.

Waar de boeken in de Vijftig Tinten Grijs-serie als enorme hits kunnen worden beschouwd, wilde het met de filmversies tot dusverre niet zo vlotten. Zowel het eerste als het tweede deel werden erg matig ontvangen en konden bij verre het succes van het papieren bronmateriaal niet evenaren. Inmiddels zijn we met Fifty Shades Freed aan het einde van de filmtrilogie belandt en is het tijd om te kijken of deze het niveau wat op weet te krikken.

Het derde deel trapt af kort na de bruiloft van Anastasia (Dakota Johnson) en Christian (Jamie Dornan) en we zien het stel erg gelukkig zijn op hun huwelijksreis. Kort daarna verschijnen echter de eerste barstjes in het huwelijk, wanneer oude bekenden opnieuw in hun levens opduiken en jaloezie de overhand krijgt.

Fifty Shades Freed Foto: Universal Pictures

De Fifty Shades-reeks moest het nooit van de acteerprestaties hebben en dat is ook ditmaal het geval. Vooral Jamie Dornan valt in negatieve zin op en weet zijn personage zo ongeloofwaardig te maken dat het storend wordt. Ook het acteerwerk van Dakota Johnson laat te wensen over en samen zorgen zij ervoor dat de chemie tussen beiden volledig ontbreekt. Het meest exemplarisch hiervoor zijn waarschijnlijk de volslagen belachelijke one-liners die Christian Grey er uit weet te persen tijdens de seks-scènes. Deze zorgen ervoor dat het kleine beetje spanning dat nog aanwezig was, volledig verdwijnt.

Ook qua verhaal blijft er weinig over om voor te kijken. De gebeurtenissen komen vaak volledig uit de lucht vallen en de erg onnatuurlijke reacties van de hoofdpersonages zorgen ervoor dat je jezelf meerdere malen achter de oren zult krabben. Al kunnen we dit de film natuurlijk niet helemaal kwalijk nemen, aangezien het moet putten uit de gebeurtenissen in het gelijknamige boek.

Als we dan toch een positief punt moeten noemen, dan zijn het de filmbeelden die er wel fraai uitzien. Al zijn het geen dingen die we nog niet eerder hebben gezien in een Hollywood-productie. Fifty Shades Freed is een film die je, zelfs als liefhebber van de boeken, maar beter kunt laten voor wat het is. Wij zijn blij dat de trilogie ten einde is.